U Pragu održan treći sastanak projektnih partnera projekta Dynamic Light

Projektni partneri projekta Dynamic Light održali su od 16. do 18. listopada 2017. godine u Pragu, Češka, treći zajednički sastanak. Domaćin sastanka bio je češki partner na projektu, PORSENNA o.p.s., a iz Hrvatske su na istom sudjelovali predstavnici oba hrvatska projektna partnera, Međimurske energetske agencije d.o.o. i Grada Čakovca.

Teme sastanka bile su kako dosadašnja provedba projekta tako i njegov nastavak te je projektni partner iz svake regije predstavio trenutno stanje i aktivnosti koje planira provoditi u sljedećim razdobljima provedbe. Status provedbe projekta i buduće aktivnosti po istome u gradu Čakovcu predstavio je stručni suradnik za energetiku u MENEA-i, g. Dejan Kovačić. Projektni partneri koji vode pojedini tematski radni paket predstavili su izrađene dokumente, trenutna istraživanja i napredak u izradi predstojećih isporučevina. Također, osim tematskih radnih paketa, predstavljen je i napredak na područjima komunikacija i diseminacije projekta kao i projektnog i financijskog menadžmenta istog. Predstojeće tematsko i financijsko izvještavanje bila je još jedna tema koja je pobudila veliki interes projektnih partnera pošto je projekt došao na polovicu vremenskog okvira u kojem je predviđeno njegovo provođenje.

Ovaj trodnevni sastanak ocijenjen je jako uspješnim , partneri su međusobno podijelili iskustva i savjete u provedbi kako tematskih radnih paketa tako i komunikacijskih i upravljačkih. Osim toga, partneri su se dodatno međusobno upoznali, upoznali opseg rada pojedinih partnerskih institucija, a što je vrlo bitno i korisno kod traženja partnera za prijavu novih projekata na otvorene javne pozive za financiranje iz različitih programa Europske unije.

Projekt Dynamic Light apliciran je na transnacionalni program Interreg Central Europe u suradnji 15 partnera koji dolaze iz 7 zemalja središnje Europe te je 15. travnja 2016. godine odlukom zajedničkog tajništva odabran kao jedan od 35 projekata koji će biti sufinancirani sredstvima iz navedenog programa.

Projekt se koncentrira na smanjenje emisije CO2 te povećanje energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti. Javna rasvjeta uzrokuje otprilike 6% ukupne globalne emisije CO2  te je stoga preporuka da se konvencionalna rasvjetna tijela zamijene za ona energetski učinkovitija. Jedan od identificiranih problema je i taj što javnim tijelima nedostaje strateški pristup kako bi zamijenili svoju rasvjetnu infrastrukturu. Dinamična rasvjeta ima potencijal za dodatnu energetsku učinkovitost, a trenutačni izazovi su nepostojeće pravne smjernice za dinamično zatamnjivanje svjetla te veći početni trošak u usporedbi sa standardnom LED rasvjetom.

Više informacija o samom projektu možete naći na internetskoj stranici projekta Dynamic Light kao i putem sljedeće poveznice.