U Poljskoj održan C4E Forum za energetsku učinkovitost, 13.-16. lipanj 2018

U zajedničkoj organizaciji Europske zaklade za klimu i inicijative Renovate Europe održao se Forum za energetsku učinkovitost Središnje i Istočne Europe u trajanju od 13. do 16. lipnja 2018. godine u Serocku (Poljska) u blizini Varšave. Forum je okupio više od 200 predstavnika ministarstava, tvrtki, javnog sektora, nevladinih organizacija i organizacija zelenih zgrada s ciljem otključavanja potencijala energetske učinkovitosti diljem regije kroz razmjenu iskustva i jačanje zajedničke suradnje.

Na Forumu su održane radionice, plenarne vježbe na visokoj razini, DIY sesije i društvene i mrežne interaktivne mogućnosti. Istaknute teme uključuju fokus na programe energetske obnove, prednosti energetske učinkovitosti, provedbu politika EU i financiranje obnove zgrada.

Programe i strateške ciljeve energetske obnove javnih i stambenih zgrada predstavile su načelnice sektora Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Ines Androić Brajčić i Irena Križ Šelendić.  Androić Brajčić je posebno istaknula modele provedbe energetske obnove javnih zgrada koji se provode u RH te iskustvo i izazove korištenja bespovratnih sredstava iz ESI fondova za energetsku obnovu, dok je Križ Šelendić dala prikaz programa i provedbe obnove višestambenih zgrada.

Forum je bio jedinstvena prilika za raspravu i predstavljanje stvarnih promjena u odnosu na energetsku učinkovitost  te rješenja s kreatorima politike i dionicima.

Preuzeto sa službenih stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.