U Osijeku počinje projekt dijeljenja električnih vozila

Osijek je jedan od odabranih gradova za provođenje projekta I-SharE LIFE, kojim se želi dokazati tehnološka i ekonomska izvodljivost modela dijeljenja električnih vozila. Na raspolaganju će biti osam električnih vozila koji će biti dio javnog gradskog prijevoza Osijeka. Korisnici će moći preko aplikacije rezervirati vožnju i voziti se električnim vozilom između četiri lokacije u gradu, a 30 min vožnje će platiti samo 11 kuna, koliko iznosi i cijena karte u javnom prijevozu u trajanju od 30 min.

Projekt će se provoditi i u gradovima Bergamo, Komo, Bolate i Busto Arsicio u Lombardiji u Italiji, gdje će se koristiti ukupno 50 vozila kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Opći cilj projekta I-SharE LIFE je smanjenje broja konvencionalnih osobnih vozila s unutarnjim izgaranjem u uporabi u navedenim gradovima, čime se smanjuje pritisak emisijskih čestica na atmosferu u navedenim urbanim područjima i da se demonstrira tehnološka i ekonomska održivost tranzicije na sustav dijeljenja električnih vozila u manjim i srednjim urbanim područjima Italije i Hrvatske.

Očekuje se smanjenje emisija stakleničkih plinova za 207 t ekvivalentnog CO2 godišnje. Ako rezultati budu pozitivni, u planu je uključiti još 34 gradova u Italiji i Hrvatskoj. Koordinator projekta je Ferrovie Nord Milano, druga najveća željeznička tvrtka u Italiji, koja također pruža energetske i usluge održive mobilnosti, dok su partneri iz Hrvatske konzultantska tvrtka za projekte mobilnosti Dyvolve i Grad Osijek. Projekt košta 5,8 milijuna EUR (EU je osigurala 3,4 mil. EUR), a predviđa se da bude proveden do kraja lipnja 2021. godine.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.