U Međimurskoj županiji potpisano novih 6 ugovora i odluka o energeskoj obnovi javnih zgrada

Potpredsjednik Vlade, ministar Predrag Štromar boravio je 22. studenog 2018. godine u radnom posjetu Međimurskoj županiji gdje je korisnicima uručio novih 6 ugovora i odluku o financiranju energetske obnove zgrada javnog sektora na području te županije.

Tom prigodom, potpredsjednik Vlade, ministar Štromar čestitao je Međimurskoj županiji na još jednoj uspješnoj kandidaturi projekta istaknuvši korištenje EU fondova u mnogim segmentima, od obrazovanja, zdravstva, kulturne baštine, zaštite prirodnih vrijednosti pa sve do socijalnih usluga kao što je energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu za koji su iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurana bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 6 milijuna kuna.

„Ovi ugovori i odluka dio su ukupno 150 milijuna kuna koje je Ministarstvo graditeljstva usmjerilo u Međimursku županiju u manje od dvije godine, što je do sada najviše što se uložilo u Međimurje u tako kratkom vremenu. Ne samo da ćemo obnoviti ustanove, omogućiti uštede, već ćemo i ovim ulaganjem podići građevinsku industriju.“, rekao je potpredsjednik Vlade, ministar Štromar te naglasio kako je cilj Ministarstva podići standard života građana.

Ugovori za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije uručeni su, osim za obnovu Doma u Čakovcu i sljedećim ustanovama: Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca Vratišinec, Graditeljskoj školi Čakovec, Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka Macinec, Osnovnoj školi Donja Dubrava za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane te Osnovnoj školi Hodošan za energetsku obnovu zgrade i školske sportske dvorane. Uz to, Učiteljskom fakultetu u Zagrebu – Odsjeku u Čakovcu uručena je odluka o sufinanciranju energetske obnove dvorane ukupne investicijske vrijednosti preko 2,5 milijuna kuna.

Uručene ugovore preuzeli su ravnatelj OŠ Vratišinec Željko Maček, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Zvonko Ladić, ravnateljica OŠ dr. Ivan Novak Macinec Božena Dogša, ravnateljica OŠ Donja Dubrava Mirjana Ribić i ravnatelj OŠ Hodošan Ivan Barić, kao i pročelnica za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta Fakulteta prof. dr.sc. Blaženka Filipan-Žignić. Potrošnja toplinske energije na zgradama koje se obnavljaju u prosjeku će se smanjiti za 60%, a sredstva koje će se uštedjeti uložit će se u nove projekte i programe.

Uručivanju ugovora osim župana Međimurske županije Matije Posavca i direktora Međimurske energetske agencije d.o.o. (MENEA) Alena Višnjića prisustvovali su i saborska zastupnica Bernarda Topolko, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanja, kulturu i sport Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.