U Međimurskoj županiji održan sastanak Alpe Adria saveza

U četvrtak 12. lipnja 2014. u maloj vijećnici Međimurske županije održan je prvi sastanak Tematske koordinacijske točke Saveza Alpe-Jadran za energiju i okoliš pod predsjedanjem Međimurske županije.

Podsjetimo, krajem prošle godine Međimurska županija je ušla u ovu organizaciju koja je u 35 godina svojeg postojanja značajno pridonijela oblikovanju potpuno nove geopolitičke slike središnje Europe, a posebno jačanju regionalne suradnje. Međimurska županija je preuzela predsjedanje tematskom koordinacijskom točkom za područje energije i zaštite okoliša (Thematic Coordination Point – TCP) čijem radu sudjeluju sve članice zainteresirane za rad na ovim temama.

Tematska koordinacijska točka zadužena je za organizaciju i razvoj tematske mreže na svim razinama (javnoj, privatnoj, na razini civilnog društva itd.), a pomaže i podupire razvoj i provedbu projekata, te je ujedno komunikacijska platforma u potrazi partnera, mogućnostima financiranja itd.

Na sastanku je osim predstavljanja svih članova i njihovih iskustava na području energije i okoliša, raspravljano i o budućem načinu rada TCP-a za energiju i okoliš kako bi se što bolje iskoristile mogućnosti koje pruža sudjelovanje u jednom ovakvom tijelu, kao što su zajedničke aktivnosti, sudjelovanje u projektima, organizacija događaja, sajmova itd.

Mario Klobučarić direktor Međimurske energetske agencije i predsjednik ovog TCP-a za energiju i okoliš predstavio je rad energetske agencije i njene projekte koji su realizirani ili se trenutno provode, kao i potencijale Međimurja u pogledu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Sastanku je osim članova iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske nazočio i g. Thomas Pseiner, glavni tajnik Saveza Alpe-Jadran, pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije mr.sc. Vesna Haluga te Darko Radanović, voditelj Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije.