U Hrvatskoj potrebno više investicija u obnovljivce

Hrvatski potencijal obnovljivih izvora energije mnogo je veći od njihove dosadašnje primjene te, osim izazova, predstavlja i veliku priliku za gospodarski rast – proizvodnju električne energije iz domaćih resursa, a time i dugoročno smanjenje njezina uvoza, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj zajednice, rast standarda građana, priopćila je Platforma za dobru energiju povodom godišnjice stupanja na snagu Pariškog sporazuma. Sve više građana, malih i srednjih poduzetnika danas vidi svoje mjesto na tržištu održive energetike. Pojedinci, zadruge, nevladine organizacije, privatni sektor i lokalna samouprava nezaustavljivo idu ka sve većoj primjeni obnovljivih izvora energije. Za to koriste različite načine financiranja – modele udruživanja kroz energetske zadruge, financiranje projekata obnovljivih izvora energije sredstvima EU, financiranje grupnim ulaganjem, primjenu modela blockchain tehnologije.

Trenutni investicijski potencijali u obnovljive izvore energije procjenjuju se na oko milijardu eura, no da bismo ih realizirali, Republika Hrvatska mora svladati ključne izazove a to su:

– izraditi Strategiju energetskog razvoja koja će zacrtati jasne i realne ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
– donijeti nužne podzakonske akte
– brže i učinkovitije stvarati zakonodavni okvir
– osigurati predvidiv poduzetnički i ulagački okvir
– smanjiti troškove kapitala (Hrvatska ima jedan od najvećih troškova kapitala za solarne i vjetroelektrane u Europi)
– provesti tranziciju sustava poticanja prema premijskom sustavu što će uvesti transparentnost i stvoriti pozitivno ozračje za razvoj energetskog poduzetništva i poticanja proizvodnje na mjestu potrošnje.

Bez svega toga će investicije u projekte obnovljivih izvora u Hrvatskoj stagnirati, dok u našem okruženju zamjetno rastu. Platforma za dobru energiju okuplja predstavnike civilnog sektora, akademske zajednice i gospodarskih udruženja, s ciljem promicanja suvremenih trendova i provođenja kvalitetnih javnih politika iz područja obnovljivih izvora energije.

Preuzeto s portala www.energetika-net.com.