U Čakovcu svečano obilježena 125. obljetnica elektrifikacije Međimurske županije i Elektre Čakovec

Prvim danom listopada 1893. godine u Čakovcu je u pogon pušten novi Paromlin s električnom centralom i niskonaponskom mrežom kojom su napajana kućanstva i dio gradske javne rasvjete, čime je Čakovec postao prvi grad na tlu Hrvatske s javnom električnom mrežom. Tom je prilikom održana prigodna svečanost kojom je obilježena 125. obljetnica ovog važnog događaja, a kojoj su prisustvovali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborska zastupnica Bernarda Topolko, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pomoćnik direktora HEP ODS-a Davor Sokač, direktor Elektre Čakovec Mladen Hren, te mnogi drugi.

Nikad više projekata i investicija u Međimurju

Međimurje je uvijek bilo korak ispred drugih, naglasio je prilikom svog govora ministar Horvat, ističući pritom kako se upravo ovdje rade sjajne stvari po pitanju privlačenja sredstava iz europskih fondova. „Sad je pravo vrijeme za realizaciju kapitalnih investicija, a podrška za tako nešto u Zagrebu itekako postoji. Naša je zadaća da omogućimo uvjete pomoću kojih ćemo privući sredstva EU, kroz pametno osmišljavanje natječaja i pojednostavljenje procedura dobivanja tih sredstava. Važno je da infrastrukturu gradimo pomoću njih, umjesto da opterećujemo državni, a posebno lokalni proračun“, rekao je Horvat te dodao kako je pritom iznimno važna dobra suradnja i sinergija lokalne i državne vlasti. „U Međimurju nikad nije bilo toliko investicija i projekata koliko u protekle dvije godine. Rekli smo da ćemo Međimurje ponovno pretvoriti u jedno veliko gradilište, a to se sada i događa. Primjere toga možete naći u odluci o dovršetku osnovne škole u Pribislavcu, završetku 8 dječjih vrtića, te dodatnih 38 milijuna kuna europskih sredstava za Županijsku bolnicu u projektu energetske učinkovitosti, koja će na taj način dobiti jedno novo ruho. Želja je da u ovom kraju stvorimo jedno iznimno konkurentno okruženje, u kojem će potencijalni investitori stvarati kvalitetnija radna mjesta koja će zadržati našu djecu da ostanu ovdje, a ne da razmišljaju o odlasku u inozemstvo“, zaključio je Horvat te čestitao ovaj veliki jubilej svim djelatnicima Elektre Čakovec, bivšim direktorima, umirovljenicima te svim međimurskim elektrašima koji trenutno ne rade na području Međimurja,

Zahvalnost i poštovanje prema svim zaposlenicima koji svakodnevno rade kako bi svim svojim korisnicima osigurali nesmetano korištenje električnom energijom, izrazio je i direktor Elektre Hren, te posebno naglasio kako je današnja svečanost posvećena ljudima koji su pokrenuli cijelu priču upravo ovdje u Čakovcu, ali i onima koji danas toj priči daju svoj puni doprinos. „Kao slijednici tog pionirskog sustava koji je nastao u Međimurju, Elektra Čakovec danas je jedna suvremena distribucijska tvrtka koja jamči sigurnost opskrbe svim svojim kupcima, istovremeno omogućavajući razvoj čitave županije“, istaknuo je direktor Hren. Na njegov govor nadovezao se i pomoćnik direktora HEP ODS-a Sokač koji je naglasio kako je njihova zadaća u cijeloj Hrvatskoj biti u službi kupaca i korisnika, a na korist cijelog gospodarstva i svih građana. „Zahvaljujući investicijama koje provodimo, potičemo i razvoj ukupnog domaćeg gospodarstva. Ovdje mogu istaknuti 125 milijuna kuna koje će se uložiti u revitalizaciju hidroelektrane Čakovec, dok su istovremeno u tijeku radovi na jezeru HE Dubrava. Ovim putem doprinosimo i razvoju proizvodnje zelene energije, čime ujedno stvaramo jedan održiv sustav, poštujući pritom i tradicijske vrijednosti ovog kraja“, rekao je Sokač. Čestitkama se pridružio i zamjenik župana Grivec koji je istaknuo Međimurje kao dobar uzor, ali vrlo solidnog partnera. Ponosno je naglasio kako je elektrifikacija krenula upravo iz ovog kraja, te zahvalio svim djelatnicima koji svojim kvalitetnim radom doprinose interesu Međimurja i svih njegovih žitelja.

Na samom kraju svečanosti, dodijeljene su i zahvalnice dugogodišnjim djelatnicima Elektre Čakovec za sav doprinos i zalaganje u radu proteklih nekoliko desetljeća, a prigodno je prikazan i film s osvrtom na proteklih 125 godina rada i djelovanja Elektre u Čakovcu.

Preuzeto sa službene stranice Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.