U Čakovcu održana radionica po projektu Dynamic Light

Međimurska energetska agencija u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje, organizirala je radionicu po projektu Dynamic Light – Prema dinamičnoj, inteligentnoj i energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti.

Projekt Dynamic Light prijavljen je na prvi poziv transnacionalnog programa Interreg Central Europe u suradnji 15 partnera koji dolaze iz 7 zemalja središnje Europe te je 15. travnja 2016. godine odlukom zajedničkog tajništva odabran kao jedan od 35 projekata koji će biti sufinancirani sredstvima iz navedenog programa. Provodi se od 1. lipnja 2016. godine do 31. svibnja 2019. godine, a ukupna mu je vrijednost 3.505.459,95 eura.

Prisutne na radionici prvo je pozdravio direktor MENEA-e, g. Alen Višnjić. Nakon uvodnog pozdrava, prvu prezentaciju održao je g. Dejan Kovačić, stručni suradnik za energetiku u MENEA-i. U svojoj je prezentaciji g. Kovačić predstavio projekt, njegove ciljeve i planirane rezultate kao i do sada provedene aktivnosti i izrađene dokumente. Također je predstavljena pilot lokacija u gradu Čakovcu na kojoj će se implementirati instalacija dinamične javne rasvjete sufinancirane iz projekta u visini od 85% prihvatljivih troškova.

G. Jurica Perko, energetski ekspert iz Regionalne energetska agencije Sjever, održao je stručnu prezentaciju na temu analize utjecaja „dimanja“ na učinkovitost LED drivera. Zbog naglog porasta korištenja LED tehnologije i potrebe zadovoljavanja određenih standarda kako bi se zadovoljili strogi zahtjevi u svrhu povećanja učinkovitosti potrebne su analize i poboljšanja problematičnog dijela LED svjetiljke, a to je LED driver. Problemi s kojima se struka susreće su problemi potezne struje, prekomjerne reaktivne snage, niskog faktora snage, strujnog izobličenja itd.

Nakon vrlo interesantnog prvog stručnog predavanja, g. Ljubomir Perušić iz tvrtke IPT-inženjering d.o.o., održao je drugo stručno predavanje na temu svjetlotehničkih mjerenja u javnoj rasvjeti. Kako je g. Perušić jedan od vodećih stručnjaka za projektiranje rasvjete i javne rasvjete na našem području, njegovo je predavanje pobudilo veliko zanimanje i vrlo interesantnu stručni raspravu. Osim samih metoda svjetlotehničkih mjerenja, opisa aparature te prikaza primjera mjerenja, predavanje je obuhvatilo i osnovne teme svjetlosti i zračenja te oka i vida.

Nakon pauze za kavu, gđa. Petra Mesarić iz tvrtke SmartWay d.o.o., održala je prezentaciju na temu mogućnosti primjene sustava upravljanja i praćenja potrošnje energije na projektima javne rasvjete. Gđa. Mesarić predstavila je sustave za upravljanje i praćenje potrošnje energije te primjenu istih na projektima javne rasvjete. Osim navedenog osvrnula se i na temu energetske učinkovitosti, samu definiciju pojma te razloge za implementacijom mjera baziranih na istome.

Iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA-e, g. Marko Miletić predstavio je njihov projekt NEWLIGHT, koji je odobren kroz program financijske pomoći za financiranje projekata ELENA (European Local Energy Assistance) i financira se iz Europske investicijske banke u visini 90%, dok Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija osiguravaju 10% vrijednosti projekta. Cilj projekta je zajedničkim sudjelovanjem 57 općina i gradova osigurati sufinanciranje svih pripremnih aktivnosti rekonstrukcije sustava javne rasvjete. Izradit će se energetski pregledi javne rasvjete, akcijski plan, projektna dokumentacija te priprema rekonstrukcija postojeće rasvjete.

Na kraju radionice predstavljen je još jedan projekt koji je odobren u sklopu prvog poziva programa Interreg Central Europe. Radi se o projektu CitiEnGov – Gradovi za pametno energetsko upravljanje. Iz Grada Splita, koji u projektu sudjeluje kao projektni partner, projekt je predstavio g. Hrvoje Matas. U sklopu aktivnosti projekta u Gradu Splitu će se implementirati pilot projekt modernizacije javne rasvjete tzv. Zelena javna rasvjeta te će se provesti edukacije za građane i promocija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kroz Energy caffe.

Cjelokupna radionica bila je izvrsno posjećena od strane stručne kao i šire zainteresirane javnosti te je iz rasprave zaključeno kako je obnova sustava javne rasvjete goruća tema u mnogim jedinicama lokalne samouprave. Osim same modernizacije svjetiljaka, projekt Dynamic Light potiče na strateški pristup obnovi te promovira proces kojim naselje ili grad može implementirati energetski učinkovitu rasvjetu počevši od ideje i analiza, GIS dubinske analize podataka, razvoja strategija do razine financijskih modela, pravila javne nabave pa do implementacije i evaluacije.