U Čakovcu održan sastanak projektnih partnera projekta RURES

U Čakovcu je u ponedjeljak i utorak, 11. i 12. studenog 2019. godine, u organizaciji Međimurske energetske agencije d.o.o. i uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA, održan 5. sastanak projektnih partnera projekta RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima. Osim hrvatskih projektnih partnera, na sastanku su sudjelovale i institucije iz ostalih partnerskih zemalja – Njemačke, Mađarske, Poljske, Češke te Slovenije.

Glavna je tema sastanka bilo predstavljanje kalkulatora vrijednosti koji razvijaju projektni partneri iz Tehničkog sveučilišta u Ostravi, Češka. Kalkulator vrijednosti biti će objavljen kao internetski alat koji će svi zainteresirani dionici moći koristiti kako bi ocijenili isplativost svojeg projekta. Nakon što se kalkulator vrijednosti izradi i postane funkcionalan, za zainteresirane dionike održati će se dvije radionice na kojima će im biti prikazane sve funkcionalnosti i koristi navedenog alata. Održavanje radionica planirano je u prvoj polovici sljedeće godine.

Osim prikaza kalkulatora vrijednosti, partnerima i njihovim vanjskim stručnjacima bila je prezentirana i pilot investicija koja je implementirana u Upravnoj zgradi u kompleksu bivše vojarne. U sklopu ove pilot aktivnosti u Upravnoj zgradi instalirani su solarni kolektori za grijanje potrošne tople vode i potporu grijanju prostora, sustav pametnog mjerenja potrošnje energenata i vode, zamijenjena je unutarnja rasvjeta sa svjetiljkama baziranim na LED tehnologiji te su u hodnike zgrade dodani senzori pokreta i zamijenjeni su stari, neučinkoviti kuhinjski uređaji sa novima, energetskog razreda A+++. Partneri su sa domaćinima iz MENEA-e i REDEA-e prošli kroz zgradu te su imali prilike vidjeti kako ugrađeni novi sustavi funkcioniraju u realnom vremenu.

Projekt RURES odobren je na drugom pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe te se provodi u od 1.7.2017. do 30.6.2020. godine na području gore nabrojanih zemalja. Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije.