U Čakovcu održan regionalni trening seminar po projektu Dynamic Light

Međimurska energetska agencija d.o.o. u suradnji s Gradom Čakovcem, a u sklopu aktivnosti projekta Dynamic Light, jučer, 13. ožujka 2019. godine u prostorima Hotela Castellum održala je regionalni trening seminar. Navedeni je događaj  ponajprije bio namijenjen tehničkom i upravnom osoblju jedinica lokalne samouprave koja u svojem vlasništvu ima infrastrukturu javne rasvjete, kao i tvrtkama koje se bave održavanjem, proizvodnjom dijelova, projektiranjem i planiranjem javne rasvjete te energetskim agencijama, razvojnim agencijama, udrugama i svoj ostaloj zainteresiranoj stručnoj i široj javnosti.

Na samom početku seminara, direktor MENEA-e, g. Alen Višnjić pozdravio je sve prisutne te je prepustio riječ predavačima koji su vodili tematski dio događaja. Kako je sam projekt pri kraju s implementacijom, gđa. Maja Bratko,viša stručna suradnica u MENEA-i  prisutnima je ukratko predstavila sve aktivnosti koje su se provodile kako na području grada Čakovca tako i u ostalim partnerskim regijama, a koje su dovele do uspješne realizacije pilot investicija. Nastavno na prikaz aktivnosti projekta, g. Ninoslav Šipoš i g. Slobodan Veinović iz Grada Čakovca, prisutnima su prikazali sam proces implementacije pilot investicije na svom području, probleme i zapreke na koje su nailazili te kako su se s njima suočavali i rješavali ih.

Stručna suradnica za energetiku u MENEA-i, gđa. Iva Vrankić, prisutnima je predstavila Geografski informacijski sustav (GIS) kao i mogućnosti njegove primjene kod planiranja modernizacije ili rekonstrukcije javne rasvjete te kasnije kod upravljanja istom na području jedinice lokalne samouprave. Posljednja dva predavanja održao je stručnjak iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), g. Marko Miletić. On je prisutnima prvo prikazao zakonsku regulativu vezano uz javnu rasvjetu, zaštitu od svjetlosnog onečišćenja te energetsku učinkovitost na razini Hrvatske, ali i Europske unije te im pobliže pojasnio sadržaj direktive EN 13201 koje je prihvaćena i u Hrvatskoj. Nakon toga, prikazao je i mogućnosti financiranja projekata rekonstrukcije i modernizacije infrastrukture javne rasvjete kako iz nacionalnih tako i iz izvora na razini Europske unije. Na kraju se osvrnuo i na projekt NewLight, koji provodi REGEA, te je prikazao svoja iskustva u radu s jedinicama lokalne samouprave na modernizaciji i rekonstrukciji njihovih javno rasvjetnih infrastruktura.

Projekt Dynamic Light – Prema dinamičnoj, inteligentnoj i energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti, provodi se uz pomoć sufinanciranja iz programa transnacionalne suradnje Središnja Europa (Interreg Central Europe) te traje od 1. lipnja 2016. godine do 31. svibnja 2019. godine. Uz MENEA-u i Grad Čakovec u projektu sudjeluje još 15 projektnih partnera iz dodatnih 6 zemalja Središnje Europe, te je ukupno predviđena implementacija 6 većih i 2 manje pilot investicije vezane uz dinamičnu javnu rasvjetu u partnerskim regijama.