Tjedan Održive energetske mreže Središnje i Istočne Europe u Budimpešti

Predstavnici Međimurske energetske agencije d.o.o. su od 05. do 08. rujna 2023. godine sudjelovali na Tjednu Održive energetske mreže Središnje i Istočne Europe (CEESEN) u Budimpešti. Tijekom tog četverodnevnog događanja održani su sastanci projektnih partnera u sklopu projekata CEESEU – Održiva energetska unija Središnje i Istočne Europe te CEESEU-DIGIT – Dizajn i provedba regionalnih javnih inicijativa za pravednu energetsku tranziciju održive energetske unije Središnje i Istočne Europe te završna konferencija projekta CEESEU, čiji glavni cilj je bio prikazati načine na koje se jedinice lokalne samouprave nose s klimatskim promjenama te ostvaruju planove za prilagodbu i ublažavanje negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Program završne konferencije pod nazivom “Održive općine“ održan je u dva dana, pri čemu je prvi dan obuhvaćao kratke prezentacije gosta predavača na teme vezane uz energetsku sigurnost i ovisnost, politike i mehanizme financiranja energetskih projekata, energetsko siromaštvo te prilagodbu klimatskim promjenama. Tijekom drugog dana konferencije sudionici su imali prilike sudjelovati na interaktivnim radionicama, čije su glavne teme bile borba protiv energetskog siromaštva uz pomoć SECAP-a, jačanje financijskih mehanizama vezanih uz zelenu i energetsku tranziciju, razvoj energetskih zajednica te prirodna rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama i zadržavanje vode. Nakon radionica, organizirani su posjeti trima okruzima na području Budimpešte gdje su sudionici konferencije iz prve ruke mogli vidjeti primjere dobrih praksi iz sektora energetike i klime. Uz predstavnike Međimurske energetske agencije d.o.o. na završnoj konferenciji sudjelovali su i predstavnici pridruženih općina u projektu CEESEU, tj. Općina Nedelišće i Općina Sveti Juraj na Bregu, kao i načelnik Općine Šenkovec.

Osim konferencije, predstavnici Međimurske energetske agencije d.o.o. sudjelovali su na redovnim sastancima projektnih partnera uz sklopu projekata CEESEU i CEESEU-DIGIT, čiji glavni ciljevi su povećanje kapaciteta javnih službenika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave za potrebe razvoja regionalnih i lokalnih energetskih i klimatskih planova (ECAP-a, SECAP-a, itd.). Tijekom održanih sastanaka projektni partneri su imali prilike raspraviti provedene projektne aktivnosti i ostvarene rezultate projekta te pripremiti i dogovoriti daljnje aktivnosti i odgovornosti u njihovoj provedbi.

Više informacija o održanoj konferenciji, ali i samim projektima CEESEU i CEESEU-DIGIT dostupno je na sljedećim poveznicama: www.ceesen.hu i www.ceesen.org.