Studijski posjet španjolskom gradu Bilbao – projekt OPENGELA

 

Dana 31. ožujka i 1. travnja 2022. godine organiziran je studijski posjet španjolskom gradu Bilbao, na kojem je sudjelovalo sedam europskih regija – iz Španjolske, Irske, Poljske , Grčke i Hrvatske.

Projektom OPENGELA nastoji se poboljšati kvaliteta života u gradovima kroz urbanu obnovu uspostavom ureda u susjedstvima – One-Stop-shopovima, koji pružaju savjete i potporu zajednici kroz cijeli proces obnove njihovih stambenih zgrada. Cilj projekta je stvoriti susjedstva s boljom kvalitetom života za zajednicu i povećati energetsku učinkovitost zgrada u tim susjedstvima. Osim samom obnovom zgrada, projektom je omogućena ugradnja dizala u zgrade u kojima oni nisu postojali, kao i ugradnja osnovnih sustava zaštite i sigurnosti od požara.

Posjet je bio podijeljen u tri dijela: teorijski dio, na kojem je predstavljen projekt OPENGELA i princip po kojem One-Stop-Shop djeluje; posjeti četvrtima Txonta u gradu Eibar i  Otxarkoaga u gradu Bilbao te zajednički sastanak.

Zadnji dan studijskog posjeta održan je zajednički sastanak regija koje su sudjelovale na studijskom putovanju i partnera na projektu OPENGELA, na kojem su razmjenjena iskustva o viđenom te je raspravljano o potencijalnim budućim suradnjama.