Sastanak projektnih partnera projekta CEESEU u Čakovcu

Međimurska energetska agencija d.o.o. zajedno s još 10 partnera iz 10 zemalja središnje i istočne Europe provodi projekt pod nazivom CEESEU – Održiva energetska unija Središnje i Istočne Europe. Projekt je financiran iz programa HORIZON 2020. Cilj projekta CEESEU je podizanje kapaciteta lokalnih samouprava u ciljanom području kako bi razvili Akcijski plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena SECAP.

Dana 28. i 29. ožujka 2023. godine u Čakovcu smo ugostili predstavnike svih partnerskih organizacija u svrhu dogovora oko organizacije predstojećih aktivnosti koje trebaju završiti do kraja listopada ove godine, kada i završava projekt.

Prvi dan bio je rezerviran za raspravu o predstojećim aktivnostima i donošenje zaključaka o ispunjavanju ciljeva projekta te pregled najavljenih javnih poziva kako bismo prijavili nove zanimljive projekte i nastavili partnersku suradnju putem Mreže CEESEN.

Mreža održive energije središnje i istočne Europe (The Central and Eastern Europe Sustainable Energy Network, CEESEN) pokrenuta je kao online platforma 2016. godine i to kao rezultat projekta PANEL 2050 financiranog iz fondova EU. Njezin je cilj mobilizirati razne aktere u energetici kako bi proširili informacije o SECAP-u u srednjoj i istočnoj Europi te predstavljali interes regije na razini EU.

Ostakak slobodnog vremena prvog dana iskoristili za posjet Muzeju Međimurja Čakovec, na oduševljenje naših partnera.

Drugi dan bio je rezerviran za posjetu Međimurskoj palači turizma, gdje su naši gosti uživali u multimedijalnom postavu pod nazivom „Ekomuzeju Međimurje malo“, a vrijeme smo iskoristili i za obilazak kompleksa Centra znanja gdje smo partnere upoznali sa različitim termo-tehničkim sustavima, ugrađenim u zgrade kompleksa koje koristimo kako bi naše zgrade postale klimatski neovisne. Drugi dio drugog radnog dana iskoristili smo za razradu planova i raspravu oko završetka projektnih aktivnosti.

Bilo nam je zadovoljstvo susreti se s našim partnerima uživo i dogovoriti ključne radnje za uspješnost budućih aktivnosti, kako bismo i dalje uspješno provodili započete aktivnosti s ciljem promicanja održive energije u različitim regijama.

Veselimo se sastanku projektnih partnera, odnosno završnoj konferenciji projekta koja će se održati u rujnu u Budimpešti.