Sastanak nacionalnih projektnih partnera u sklopu projekata Danube GeoHeCo i TRANSGEO

U srijedu, 3. srpnja 2024. godine Međimurska energetska agencija d.o.o. održala je sastanak sa svojim nacionalnim partnerom Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu vezan uz dva zajednička, geotermalna projekta – Danube GeoHeCo i TRANSGEO.

Pritom je Danube GeoHeCo – Poticanje implementacije plitkih geotermalnih sustava grijanja i hlađenja u Dunavskoj regiji projekt financiran iz Programa transnacionalne suradnje dunavske regije 2021. – 2027., s ciljem povećanja iskorištenja potencijala plitke geotermalne energije kroz poticanje integracije geotermalnih dizalica topline u postojeće konvencionalne sustave grijanja i hlađenja na fosilna goriva. S druge strane, projekt TRANSGEO – Revitalizacija napuštenih bušotina za eksploataciju geotermalne energije financiran je iz Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2021. – 2027., s ciljem prenamjene postojećih naftnih i plinskih bušotina za eksploataciju geotermalne energije i skladištenje topline, čime će se produžiti vijek trajanja postojeće infrastrukture i smanjiti emisije CO2.

Vezano uz projekt Danube GeoHeCo, partneri su raspravljali o periodičnom izvještavanju u sustavu Jems te dogovarali potencijalne javne zgrade u Međimurskoj županiji, koje bi bile pogodne za provođenje pilot aktivnosti (ugradnje geotermalne dizalice topline), dok su u sklopu projekta TRANSGEO dogovorene izrada Transnacionalne strategije za održivi razvoj Središnje Europe te obaveze partnera u izradi studije izvodljivosti za dva hrvatska pilot područja, naftne bušotine u Mihovljanu (Međimurska županija) i Savici (Grad Zagreb).

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Međimurske energetske agencije d.o.o. i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.