RuGeoHeat – u Čakovcu održan drugi nacionalni sastanak radne grupe

U petak, 5. srpnja 2019. godine, održan je drugi nacionalni sastanak radne grupe projekta RuGeoHeat – Analysis of the shallow geothermal energy exploitation potential and its’ use in heating of rural and semirural area (Analiza potencijala iskorištavanja energije iz plitke geotermije te njezine upotrebe za grijanje u ruralnim i prigradskim područjima). Sastanak se održao u prostorima Međimurske energetske agencije d.o.o., MENEA-e. Osim predstavnika oba hrvatska projektna partnera, Međimurske energetske agencije d.o.o. i Regionalne energetske agencije Sjever, sastanku su prisustvovali i predstavnici drugih regionalnih energetskih agencija.

Nakon uvodnih riječi domaćina, Iva Vrankić, stručna suradnica iz MENEA-e predstavila je projekt kao i glavne zaključke s drugog i trećeg internacionalnog sastanka radne grupe koji su se održali 17. siječnja 2019. godine u Moravskim Toplicama, Slovenija te 4. srpnja 2019. godine u Pečuhu, Mađarska. Također, na samom sastanku predstavljen je i projektni prijedlog Danube GeoHeCo (Fostering the implementation of shallow geothermal hybrid heating and cooling systems in the Danube region) koji je prijavljen na 3. poziv Program transnacionalne suradnje Dunav.

Također, u sklopu samog nacionalnog sastanka radne grupe projekta RuGeoHeat održao se i sastanak regionalnih energetskih agencija pa su tako, osim MENEA-e i Regionalne energetske Sjever, na samom sastanku sudjelovali i predstavnici Regionalne energetske agencije Kvarner i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Sam projekt RuGeoHeat odobren je za financiranje putem financijskog mehanizma Seed Money Facility programa transnacionalne suradnje Interreg Danube te se provodi u trajanju od 12 mjeseci od 1. rujna ove do 31. kolovoza sljedeće godine. Glavni cilj projekta je istraživanje trenutnog stanja i potreba na području plitke geotermije u regiji, izrada plana implementacije glavnog projekta te istraživanje mogućnosti financiranja odnosno prijave istoga na dostupne javne pozive i natječaje.