Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske svečano obilježila 10 godina uspješnog rada

Prošle srijede, 13.6.2018. godine Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske svečano je obilježila 10 godina uspješnog rada na području energetske učinkovitosti i održivog korištenja energije. Svečanoj proslavi, uz osnivače, djelatnike, partnere i prijatelje, prisustvovali su brojni domaći i strani uzvanici iz političkog i gospodarskog života. Na samome početku okupljenima su se obratili Ivica Kolarec, predsjednik Upravnog vijeća te dr. sc. Julije Domac, koji od prvoga dana obnaša odgovornu funkciju ravnatelja REGEA-e.  

„Gledajući na naše početke i velike planove koje smo snivali 2008., tek sam sada svjestan kako smo gotovo suludo hrabro, ali s jasnom vizijom krenuli u realizaciju prve hrvatske energetske agencije. Prvo desetljeće REGEA-e obilježilo je više od 45 EU projekata za koje je osigurano preko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Također, od osnutka su pod našim vodstvom realizirane brojne projektne investicije ukupne vrijednosti čak 850 milijuna kuna, kojima je značajno poboljšan energetski krvotok Hrvatske. Danas sam iznimno ponosan i sretan što smo ustrajali i bez obzira na izazove i poteškoće, uz iskrenu suradnju s našim partnerima i prijateljima ostvarili ove sjajne rezultate“ rekao je ravnatelj Domac osvrnuvši se na proteklih deset godina i prisjetivši se početaka.

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, uz srdačnu čestitku svim djelatnicima agencije, je istaknula kako je REGEA istinska predvodnica promjena kada je učinkovito gospodarenje energijom i iskorištavanja EU fondova u pitanju. Pohvalila je sve poduzete napore kojima je REGEA u proteklih 10 godina realizirala velike projekte i najavila jaču te čvršću suradnju ministarstva i svih energetskih agencija Hrvatske.

Podsjetimo, REGEA je s radom započela 2008. godine zahvaljujući programu Inteligentna energija za Europu i odluci Zagrebačke, Krapinsko – zagorske, Karlovačke županije te Grada Zagreba, a danas broji 35 zaposlenika te kontinuirano zapošljava i djeluje u čak tri ureda – u Zagrebu, Karlovcu i na Bračku. REGEA se s velikim uspjehom bavi promoviranjem i poticanjem regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Uz to, Agencija kontinuirano radi na implementaciji dobrih praksi gospodarenja energijom i poticanja koncepta održivog razvoja, a jedinstvenim pristupom projektima uspješnog korištenja obnovljivih izvora energija i energetske učinkovitosti stvara svjetliju budućnost za Hrvatsku i njene građane.

Preuzeto sa službenih stranica REGEA-e.