Radionica projekta SunSharing i posjet primjerima dobre prakse u Križevcima

U petak, 15. rujna 2023. godine, suradnici Međimurske energetske agencije d.o.o. sudjelovali su na radionici u sklopu projekta SunSharingSupporting Solar Energy Communities in Southeast Europe, koja se održala u Poduzetničkom centru grada Preloga. Projekt SunSharing započeo je 01. prosinca 2022. godine u suradnji grada Preloga, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), Sveučilišta Zapadne Makedonije, Green Energy Clustera te Međunarodnog centra za održivi razvoj energije, vode i sustava za okoliš iz Skopja (SDEWES), s ciljem omogućavanja potrošačima (relevantnim dionicima) da podrže energetsku tranziciju kroz osnivanje energetskih zajednica i njihovo grupno financiranje.

Radionica pod nazivom “Gradovi, općine i energetske zajednice – partneri energetske tranzicije“ obuhvaćala je četiri kratka izlaganja vezana uz status energetskih zajednica u Republici Hrvatskoj i njihovih zajedničkih ulaganja u fotonaponske ćelije te su detaljnije predstavljeni rezultati projekata SunSharing i SHAREs vezani uz uspostavljanje energetskih zajednica građana u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Bugarskog i Grčkoj. Izlaganja su održali predstavnici partnera obaju projekata, tj. Zelene energetske zadruge (ZEZ), Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) i Regionalne energetsko-klimatske agencije SZ Hrvatske (REGEA).

Nakon održanih prezentacija, sudionici radionice posjetili su grad Križevce, odnosno Razvojni centar i tehnološki park Križevci te Gradsku knjižnicu Franjo Marković na čijim krovovima su instalirane fotonaponske elektrane kroz model grupnog ulaganja građana (engl. crowfunding). Osim toga, sudionici su posjetili i urede Križevačkog laboratorija inovacija za klimu (KLIK), udruženja građana koje promovira koristi obnovljivih izvora energije u zajednici.

Više informacija o samoj radionici i posjetu gradu Križevci dostupno je na sljedećoj poveznici: https://www.prelog.hr/u-poduzetnickom-centru-prelog-odrzana-radionica-u-sklopu-projekta-sunsharing/a8164