Projekt RURES predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Ptuju

U srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka 2018. godine, u Ptuju, Slovenija održavala se međunarodna konferencija projekta ZeroCO2 koji se financira iz programa Interreg Europe. Jedan od projektnih partnera u navedenom projektu su i naši slovenski kolege iz Lokalne energetske agencije Spodnje Podravje iz Ptuja koji su bili i domaćini konferencije.

Cilj projekta ZeroCO2 je da se uz definiranje zgrada gotovo nulte energije, u strateškim i planskim dokumentima na razini EU kao i nacionalnoj, definiraju i zgrade gotovo nulte emisije CO2.

Kako je tema konferencije kao i samog projekta usko vezana uz naš projekt RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima, bili smo pozvani da isti predstavimo kao primjer dobre prakse provođenja politike EnU i OIE u ruralnim područjima. Tako je Maja Bratko, stručna suradnica u MENEA-i, u četvrtak u toku programa konferencije prezentirala glavne značajke projekta RURES, njegova ciljeve, aktivnosti i pilot investicije koje će se putem istog financirati. Sudionici konferencije bili su zainteresirani aktivnostima i provedbom projekta te su nakon službenog dijela postavljali i dodatna pitanja i predlagali dodatne potencijalne implementacijske mjere i projekte.

Projekt RURES provodi se sufinanciranjem iz programa Transnacionalne suradnje Središnja Europa (Interreg Central Europe) te je MENEA jedan od 11 projektnih partnera koji dolaze iz 6 srednjoeuropskih zemalja. Osim MENEA-e, iz Hrvatske u projektu sudjeluje još jedan partner, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o.