Projekt ENES-CE predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Austriji

Prošli je tjedan u austrijskom gradu Welsu održana međunarodna konferencija, World Sustainable Energy Days WSED2020 u organizaciji energetske agencije iz Linza, OÖ Energiesparverband. Na događaju su sudjelovali i direktor Međimurske energetske agencije d.o.o., g. Alen Višnjić te viša stručna suradnica, gđa. Maja Bratko.

U sklopu konferencije, u dijelu koji se odnosi na poticanje energetske učinkovitosti u Europi, g. Višnjić je predstavio okupljenim sudionicima iz svih dijelova Europe i Svijeta, ciljeve i očekivane rezultate projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima (Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe).

Istaknuto je da će u budućem financijskom razdoblju, subvencije javnog sektora imati manji udio u poticanju energetske tranzicije te da će biti potrebno mobilizirati privatni kapital. Projekt ENES-CE i djeluje u tom smjeru – da se potaknu građani na organizirano djelovanje na lokalnoj razini te da zajedničkim financiranjem implementiraju projekte koji doprinose lokalnom održivom energetskom razvoju.

Na cjelokupnoj konferenciji, koja se sastojala od 8 pojedinačnih događanja:

– Europska konferencija o peletima

– Konferencija mladih istraživača u energetici

– Konferencija o energetskoj učinkovitosti u Europi

– Konferencija o zakonodavstvu u energetskoj učinkovitosti

– Radionica „Nove prilike za energetske agencije“

– Konferencija o energetskoj učinkovitosti u industriji

– Radionica o zelenom financiranju

– Konferencija o pametnoj E-mobilnosti

Uz navedeno za sve posjetitelje bio je otvoren i veliki sajmeni prostor gdje su proizvođači izlagali svoju opremu.

Konferencija je ukupno privukla oko 600 sudionika iz 50-ak zemalja iz cijelog svijeta, dok je sajmeni dio posjetilo 80.000 zainteresiranih stručnjaka i šire javnosti.