Projekt ENES-CE – održan šesti sastanak projektnih partnera u Budimpešti, Mađarska

U razdoblju od utorka, 9. studenog do srijede, 10. studenog 2021. godine u sklopu projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima u Budimpešti je održan šesti po redu sastanak projektnih partnera na kojem su sudjelovali i djelatnici Međimurske energetske agencije d.o.o. te djelatnici Grada Preloga.

Glavni cilj projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima, je aktivno uključivanje građana u procese planiranja te izrade planskih i strateških dokumenata koji se odnose na sektor energetike. Na taj će se način doprinijeti održivom regionalnom razvoju i to putem osnivanja građanskih energetskih grupa koje će jedinicama lokalne samouprave pružati pomoć i potporu (bottom-up princip) kod planiranja i kasnije implementacije energetskih strategija i planova.

Projekt ENES-CE odobren je na 3. pozivu za dostavu projektnih prijedloga programa transnacionalne suradnje Središnje Europa (Interreg Central Europe) te traje 3 godine, od travnja 2019. godine do ožujka 2022. godine. Na projektu sudjeluje 10 partnera iz 6 zemalja središnje Europe, a među njima su i MENEA-a i Grad Prelog kao partneri iz Hrvatske.

Na dvodnevnom događanju sudionici su uz radni dio sastanka na kojem se raspravljalo o projektnim aktivnostima i gdje su se definirale buduće obveze projektnih partnera, imali prilike vidjeti i primjere dobrih praksi vezanih uz povećanje energetske učinkovitosti i upotrebu obnovljivih izvora energije. Tako suu sklopu study-trip-a imali prilike posjetiti i vidjeti primjer pasivne kuće sa zelenim krovom te pametnu klupu uz potok Rakos.