Projekt ENCODESIGN odobren za financiranje putem programa Interreg Central Europe

U srijedu, 16. siječnja ove godine, na sastanku odbora programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa u Beču, odobreno je sufinanciranje 44 novih projekata. Navedeni su projekti bili među 191 projekata koji su prijavljeni na treći poziv za dostavu projektnih prijava navedenog programa još početkom 2018. godine.

Među odobrenim projektima nalazi se i projekt akronima ENCODESIGN – Suradnja među tijelima javne vlasti i zajednicama građana kod implementacije lokalnih energetskih strategija u Središnjoj Europi (Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe), a bavi se uključivanjem građana u procese donošenja odluka (bottom up princip) o implementaciji energetskih mjera iz akcijskih energetskih planova sa ciljem što bolje integracije i prihvaćanja infrastrukturnih projekata i ostalih mjera od strane šire javnosti.

Međimurska energetska agencija d.o.o. će u projektu sudjelovati kao projektni partner, dok je drugi projektni partner iz Hrvatske Grad Prelog koji će imati i investiciju u pilot projekt odabran u suradnji s građanima.

Vodeći je partner u projektu Grad Forli iz Italije, dok ostali projektni partneri dolaze iz Slovenije, Mađarske, Njemačke i Poljske. Ukupno će na projektu surađivati 10 projektnih partnera iz navedenih zemalja Središnje Europe. Ukupni budžet projekta iznosi 2.066.233,75 eura od čega je predviđeni budžet MENEA-e 192.010,00 eura, a Grada Preloga 161.560,00 eura. Projekt će se provoditi u trajanju od 3 godine.