Predavanje – Projekt „Dynamic light“ smanjit će negativni utjecaj svjetlosnog zagađenja

U utorak je u dvorani Doma sindikata u Čakovcu održano predavanje na temu “Što je zapravo ekološka rasvjeta” u organizaciji Astronomskog društva Vega i Grada Čakovca te uz tehničku podršku Međimurske energetske agencije d.o.o. MENEA-e. U sklopu predavanja predstavljen je i projekt Dyinamic Light – Prema dinamičnoj, inteligentnoj i energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti koji Međimurska energetska agencija d.o.o., uz Grad Čakovec i još 13 projektnih partnera iz zemalja središnje Europe, provodi putem programa Interreg Central Europe.

Putem predavanja okupljeni građani su dobili informaciju o aktivnostima Međimurske energetske agencije d.o.o. i Grada Čakovca  vezane uz postavljanje dinamične LED rasvjete u ulicama koje čine prsten oko centra Čakovca i Perivoja Zrinskih. Voditelj projekta iz Grada Čakovca, Slobodan Veinović, predstavio je osnove samog projekta.

Nakon predstavljanja, g. Dejan Kovačić, stručni suradnik za energetiku u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o., održao je kratku prezentaciju u kojoj je opisao sam projekt kao i pilot lokaciju na kojoj će se modernizirati javna rasvjeta. Također se osvrnuo na sam pojam dinamične javne rasvjete, ciljeve projekta Dynamic Light te proces implementacije pilot aktivnosti. Naglasio je da je u tijeku detaljno ispitivanje postojećeg stanja rasvjete na  pilot lokaciji te istraživanje javnog mnijenja i potreba građana. Na kraju se osvrnuo i na aktivnosti koje će se u sklopu projekta održavati na području grada Čakovca do kraja svibnja 2019. godine do kada i sam projekt traje.

Nastavno na aktivnosti koje se trenutno provode u Čakovcu, najavljeno je i kratkotrajno zatvaranje ulice Vladimira Nazora u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, od 22.30 do ponoći radi provođenja testiranja rasvijetljenosti postojeće rasvjete te mogućih budućih rješenja vezanih uz različit intenzitet i usmjerenost rasvjetljenja.

Nakon predstavljanja projekta, Boris Štromar iz zagrebačkog astronomskog društva Beskraj argumentirao je povećanje svjetlosnog zagađenja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj te utvrdio koje sve važne sastavnice moraju biti zadovoljene kako bi se postavila kvalitetna javna rasvjeta koja nije štetna i za zdravlje građana. Istaknuo je štetnost ugradnje plave LED rasvjete visoke temperature boje čija se svjetlost rasipa i na zgrade i u nebo ukoliko svjetiljke nisu pravilno usmjerene.

Rasvjeta prometnica mora obasjavati samo područje prometnice, a da bi se to postiglo potrebno je voditi računa o nagibu svjetiljke tj. kutu raspršivanja svjetlosti. Prikazani su i primjeri gdje prevelika rasvijetljenost negativno utječe na biljni i životinjski svijet, a najvažnija činjenica vezana za zdravlje ljudi je vezana uz lučenje hormona melatonina. Taj hormon luči se u uvjetima potpunog mraka i uvjetovan je ljudskim biološkim satom. Većina postojeće rasvjete koja svjetlost raspršuje u svim smjerovima sprečava lučenje melatonina, a posljedica je lošija kvaliteta spavanja, umor i stres.