Projekt Dynamic Light predstavljen na Energetskim danima u Skradu

Od 19. do 21. lipnja ove godine, u Rijeci, Krku i Skradu održavali su se Energetski dani u organizaciji Regionalne energetske agencije Kvarner, Grada Rijeke i Primorsko – goranske županije. Energetski dani uvršteni su na kartu događanja koja se organiziraju kao dio „Sustainable Energy Week“ u organizaciji Europske unije, a program manifestacije izradio je Grad Rijeka u suradnji sa REA Kvarner.

Prvog dana, u Gradskoj vijećnici u Rijeci, održavala su se dva izuzetno zanimljiva plenarna predavanja. O učinku energetske obnove na vizuru urbanog prostora govorio je dr.sc. Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem. Drugo plenarno predavanje, koje je održao predstavnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, bilo je vezano za energetsku obnovu zgrada sufinanciranu iz fondova EU što je  bila prilika da se doznaju i neke novine i najave novi projekti koji se planiraju sufinancirati europskim novcem. Prvoga su dana bile organizirane i  radionice za korisnike bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, upravitelje višestambenih zgrada i predstavnike lokalne samouprave, iz triju županija, Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske.

Tijekom drugog dana događanja u gradskoj vijećnici u gradu Krku predstavljeno je nekoliko projekata koje hrvatske institucije provode, a iz domene su obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti (Projekt PRISMI, Projekt Pelagos, H2020 projekt SIMPLA, CIP IEE projekta „FIESTA“, projekt START2ACT). Osim navedenog bilo je govora i o novom zakonu o otocima, pučinskim elektranama za pretvorbu sunčeve energije u električnu energiju i dobivanje pitke vode procesom desalinizacije te alternativnim metodama financiranja projekata iz domene obnovljivih izvora.

Projekt Dynamic Light – Prema dinamičnoj, inteligentnoj i energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti, koji Međimurska energetska agencija d.o.o. provodi kao projektni partner, a financiran je iz programa Interreg Central Europe, predstavio je g. Dejan Kovačić, stručni suradnik za energetiku, treći dan događanja u Skradu. G. Kovačić je predstavio opće podatke o projektu, projektni konzorcij, njegove ciljeve kao i do sad provedene i buduće aktivnosti unutar istoga. Osim projekta Dynamic Light predstavljeni su i projekti CoolHeating i Prominent MED kao i primjeri niskoenergetke i pasivne gradnje u Hrvatskoj, koordinirano planiranje energetike i mobilnosti u jedinicama lokalne samouprave, izgradnja (i upravljanje) centralnih toplinskih sustava u Gorskom kotaru kroz model energetskih zadruga te iskustva u ostvarivanju energetskih ušteda u kućanstvima.