Primjer dobre prakse: Living Lab Koprivnica

U Koprivnici je sredinom ožujka 2019. godine otvoren prvi Living Lab u Hrvatskoj i u ovom djelu Europe. Radi se o projektu kojim je uspostavljena suradnja privatnih tvrtki i jedinice lokalne samouprave na području javne rasvjete i pametnih rješenja za gradove. Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a projektom operativno upravlja Regionalna energetska agencija (REA) Sjever.

Planiranje projekta započelo je sredinom 2016. godine, a ideja pokretanja Living Laba je bila da se raznim proizvođačima i distributerima opreme za javnu rasvjetu ponude stupovi javne rasvjete u koprivničkoj četvrti Lenišće, kako bi mogli prezentirani svoje inovativne proizvode u stvarnom okruženju. Tako su u Lenišću postavljena ispitna polja „pametne“ javne rasvjete, na kojima su postavljena rasvjetna tijela s prirodnijom bojom svjetla (toplom i neutralnom), boljom vidljivošću i uštedama koje su veće od 60%. U ovom projektu posredno i neposredno sudjeluju i građani Lenišća; izravni su korisnici projekta s obzirom na to da se testna polja nalaze u njihovim ulicama. Novom tehnologijom ulice su osvijetljene prema svim propisima o javnoj rasvjeti, dok je istovremeno smanjeno rasipanje svjetlosti i bliještanja u privatna dvorišta ili u prozore kuća. Zbog energetske učinkovitosti umanjit će se izdavanja Grada Koprivnice za trošak električne energije čija sredstva se mogu usmjeriti u druge projekte i aktivnosti, a kojima se podiže kvaliteta stanovanja. Ivan Šimić, ravnatelj REA-e Sjever, Living Lab opisuje kao koncept koji građanima omogućuje da sudjeluju u oblikovanju i korištenju inovativnih rješenja, a u javnoj upravi da pod povoljnijim uvjetima primjeni rješenja koja razvija privatni sektor.

Kratkoročni plan je popuniti preostala testna polja i još jače promovirati projekt među građanima, ali i drugim gradovima i općinama, a dugoročno se želi iskoristiti infrastruktura javne rasvjete dodavanjem drugih funkcionalnosti.

Koncept koprivničkog Living Laba jedinstven je u ovom djelu Europe jer su prvi put na jednom mjestu okupljeni gotovi svi hrvatski i renomirani europski proizvođači opreme i rješenja za javnu rasvjetu. U Europi postoje još dva slična Living Laba; jedan u Danskoj, kao potpora danskim poduzećima da proizvode izvoze na svjetska tržišta, drugi u Portugalu, gdje je pokrenut nacionalni program koji financira 12 Living Labova. Osim što je jedini u Hrvatskoj, za razliku od većine europskih Living Labova, nije dobio nikakvu financijsku potporu od državnih tijela.

Living Lab Koprivnica na svojoj web stranici daje informacije o samom projektu, lokacije i tehničke specifikacije testnih polja, a u ponudi je i organizacija stručnih posjeta na području otvorenog laboratorija javne rasvjete.