Prijave za energetsku obnovu zgrada nadmašile očekivanja

U utorak je do kraja dana za sufinanciranje formalno predano čak 620 projektnih prijedloga energetske obnove višestambenih zgrada. Riječ je o investicijama većim od milijardu kuna, a traženi iznos bespovratnih sredstava je čak 615 milijuna kuna.

Utorak je bio krajnji rok kada su upravitelji zgrada i predstavnici stanara mogli donijeti svoje dorađene projekte kako bi od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobili Izjavu o spremnosti projektnog prijedloga te time i formalno zadovoljili uvjet da se do ponoći mogu prijaviti na javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Za ovu namjenu stanarima su po prvi put na raspolaganju sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj tako da su i uvjeti prijave morali biti prilagođeni EU procedurama. Natječajna dokumentacija bila je zahtjevna, no sve vrijeme pripreme upravitelji i predstavnici stanara imali su savjetodavnu pomoć Fondovog sektora za energetsku učinkovitost. Oni su više puta detaljno pregledali svaki od  685 projekata, koliko su ih zaprimili te davali upute što treba mijenjati, odnosno nadopuniti u dokumentaciji.

Oko 620 projekata ima svu potrebnu dokumentaciju te su i formalno predani na daljnju evaluaciju i odabir koji će u sljedećih 120 dana vršiti Posredničko tijelo razine 2 Fonda za zaštitu okoliša.

Traženi iznos bespovratnih EU sredstava je oko 615 milijuna kuna. Iako je u prvom krugu bilo predviđeno 152 milijun kuna, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, s obzirom da preko njih idu EU sredstva, je najavilo da će novca biti za sve projekte koji udovoljavaju uvjete natječaja.

Preuzeto s internetske stranice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.