Predsjednik Josipović posjetio mjesto buduće geotermalne energane u Draškovcu

PREDSJEDNIK Republike Ivo Josipović obišao je danas u Međimurskoj županiji mjesto buduće geotermalne energane i termi čiju će gradnju s 14,7 milijuna eura financirati Europska komisija nepovratnim novcem.

Riječ je o jednom od 19 projekata za koje je Europska komisija predvidjela milijardu eura u sklopu financiranja programa borbe protiv klimatskih promjena.

Josipović je tijekom obilaska mjesta budućeg objekta u međimurskome mjestu Draškovcu rekao kako vjeruje da će u Hrvatskoj biti više takvih projekata i kako je vrijeme da počnemo privlačiti što više novca iz blagajne u Bruxellesu.

Cilj je privući više europskog novca

“Do 2020. imamo na raspolaganju cijeli jedan naš proračun, a ta sredstva nam mogu pomoći da na odlučan način pokrenemo gospodarstvo”, istaknuo je.

Govoreći o tome kako privatni sektor, za razliku od javnoga, uspješno privlači europski novac, ustvrdio je kako Vlada upravo pronalazi model po kojem će dobri projekti imati potporu te povoljne kreditne linije.

Višak energije grijat će terme

Geotermalna energana u prvoj bi fazi trebala proizvoditi sedam megavata električne energije, a u drugoj čak 17. Predviđa se i proizvodnja 40 megavata toplinske energije čiji će višak biti iskorišten za grijanje bazena s obzirom na to da je energana i prva faza budućega lječilišno-turističkog kompleksa “Hortos Croatia” (Vrt Hrvatske).

U drugoj fazi planirana je izgradnja hotelskog kompleksa i golfskog igrališta, što vrijednost cijele investicije povećava na 70 milijuna eura.

Međimurski župan Matija Posavec ocijenio je da će taj projekt biti veliki poticaj razvoju kontinentalnog turizma. Istaknuo je kako bi se projektima kontinentalnog turizma trebala dati potpora i na najvišoj državnoj razini jer Hrvatska više nije zemlja koja će moći privući turiste samo zahvaljujući suncu i moru.

 

Izvor: Index.hr