Potpisivanje ugovora za obnovu Memorijalne kuće Ladislava Kralja Međimurca

U Riznici Međimurja 13. prosinca 2023. godine tijekom promocije kalendara za 2024. godinu koji je posvećen Ladislavu Kralju Međimurcu, najvećem međimurskom slikaru, najavljeno je i novo veliko ulaganje u kulturu Međimurja u sklopu projekta čiji je voditelj Međimurska energetska agencija d.o.o.. Riječ je o projektu energetske obnove Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca, najvećeg slikara našeg kraja, o čijoj ostavštini već 45 godina skrbi Muzej Međimurja.

Projekt energetske obnove Memorijalne kuće Ladislava Kralja Međimurca na adresi Ruđera Boškovića 7, Čakovec prijavljen je 21. srpnja na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.. Odluka o financiranju je donesena 10. listopada, dok je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava stupio na snagu potpisom zadnje uključene strane, Ministarstva kulture i medija 30. studenog.

Razdoblje provedbe projekta traje od 23. travnja 2023. godine kada se počelo s prvim aktivnostima, odnosno izradom projektne dokumentacije, do najkasnije 30. lipnja 2026. godine.

U ovom projektu je riječ o zgradi ukupne bruto građevinske površine od 200,46 m2 na kojoj će se implementirati mjere energetske obnove u sklopu građevinsko-obrtničkih radova, strojarskih radova, elektrotehničkih radova i dodatnih radova. Što između ostalog podrazumijeva radove na rekonstrukciji vanjske ovojnice, zamjena postojeće stolarije energetski učinkovitijom, ugradnju dizalice topline zrak-voda snage 9,83kW, ugradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije snage 8,1kW, zamjena postojeće rasvjete novom učinkovitijom LED rasvjetom.

Ukupne uštede u energiji potrebnoj za grijanje temeljem glavnog projekta iznose 61,33%, a smanjenje CO2 58,05% godišnje. Ujedno je zadovoljen i glavni kriterij ovog poziva, a to je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije od minimalno 30%.

Osim samih ušteda, a to je za ovakvu vrstu zgrade još i važnije, navedenim radovima energetske obnove poboljšati će se unutarnji mikroklimatski uvjeti čime se direktno pridonijeti kvalitetnijem čuvanju zbirke radova Ladislava Kralja Međimurca kao i autentičnog ambijenta slikarove rodne kuće s pripadajućim pokućstvom i osobnim predmetima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 226.402,54 EUR s PDV-om, što osim radova na energetskoj obnovi uključuje i izradu energetskog certifikata prije obnove, glavnog projekta energetske obnove, stručni i projektantski nadzor građenja te koordinatora zaštite na radu, izradu energetskog certifikata nakon obnove, troškove promidžbe i vidljivosti te uslugu vođenja projekta i administracije.

 

 

 

Izvor fotografija: Međimurska županija