Potpisan Ugovor o izradi Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Preloga

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i direktor MENEA-e Mario Klobučarić su u srijedu, 5. veljače, u Gradskoj vijećnici Grada Preloga potpisali Ugovor o izradi Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Preloga. Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i pročelnik Upravnog odbora za gospodarstvo i financije Grada Preloga, Željko Poredoš.

 

 

 

 

SPORAZUM GRADONAČELNIKA

Sporazum gradonačelnika javlja se kao odgovor naprednih europskih gradova na sve veće posljedice globalnog zagrijavanja i promjene klimatskih uvjeta, kao prva i najambicioznija inicijativa Europske komisije usmjerena direktno na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje gradskih uprava ali i samih građana u borbi protiv globalnog zatopljenja. Potpisivanje Sporazuma gradonačelnika donosi obvezu gradonačelnika kojom se primjenom različitih mjera energetske učinkovitosti u konačnici do 2020. godine planiraju smanjiti emisije CO2 u gradu za više od 20% na koliko obvezuje Prijedlog Europske energetske politike iz 2007. godine.

IMG_3916

AKCIJSKI PLAN ENERGETSKI ODRŽIVOG RAZVITKA

Posljedica potpisivanja Sporazuma gradonačelnika jest izrada Akcijskog plana energetski održivog razvitka unutar godine dana od dana potpisivanja, pri čemu je izrada Akcijskog plana za Grad Prelog predviđena u roku od 20 tjedana. Akcijski plan je dokument kojim potpisnik Sporazuma prikazuje na koji će način do 2020. godine smanjiti emisije CO2 na području grada za više od 20%. Na temelju prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificiraju se i daju jasne odrednice za provedbu projekata, definiraju mjere energetske učinkovitosti, načini korištenja obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih goriva na razini grada.

 Glavni ciljevi izrade i provedbe Akcijskog plana su:

  • Smanjiti emisije CO2 iz svih sektora provedbom mjera energetske učinkovitosti, korištenjem
    obnovljivih izvora energije, upravljanjem potrošnjom, edukacijom i drugim mjerama;
  • U što većoj mjeri pridonijeti sigurnosti i diverzifikaciji energetske opskrbe grada;
  • Smanjiti energetsku potrošnju u sektorima zgradarstva, prometa i javne rasvjete;
  • Omogućiti transformaciju urbanih u ekološki održiva područja.

images (1)