Potpisan sporazum s EIB-om za razvijanje investicijskih projekata

U utorak 6. ožujka 2018. godine, potpisan je Sporazum između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Europske investicijske banke (EIB) o pružanju savjetodavnih usluga hrvatskim javnim i privatnim poduzećima u svrhu identificiranja, pripreme i razvijanja investicijskih projekata.

Kako bi unaprijedili procese i postupke vezane uz planiranje i provedbu investicija iz EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iniciralo je dogovor sa EIB-om u cilju dobivanja tehničke pomoći u okviru Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (European Investment Advisory Hub – EIAH).

Sukladno tome, danas su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco potpisali Sporazum o pružanju savjetodavnih usluga u trajanju od dvanaest mjeseci, u cijelosti financiran od strane EIB-a, a koji će doprinijeti uspostavi učinkovitijeg investicijskog planiranja kroz prepoznavanje nedostataka u postojećem sustavu, predlaganjem mjera i preporuka za unaprjeđenje te doprinijeti realizaciji investicijskih projekata.

Ministrica Žalac tom je prigodom izjavila: „Hrvatska je nedavno zakonski uspostavila i definirala sustav strateškog planiranja u Republici Hrvatskoj, stoga je upravo definiranje sustava investicijskog planiranja te njegova integracija u sustav strateškog planiranja veliki izazov, ali i goruća potreba naše zemlje.“ Osim toga, ministrica je zahvalila Europskoj investicijskoj banci na angažmanu međunarodnog tima vrhunskih stručnjaka čiji će primarni cilj biti pomoći Republici Hrvatskoj u identificiranju strateških investicija i izgradnji boljeg sustava strateškog upravljanja istima.

Potpredsjednik Scannapieco istaknuo je rezultate EIB Grupe u Hrvatskoj u 2017. godini koji su dosegnuli najvišu razinu od 2013. godine. „Isplate u visini od 729 milijuna eura, odnosno 28% više nego u 2016., predstavljaju naš doprinos realnoj ekonomiji“, nastavio je Scannapieco te dodao da potpisanim Sporazumom savjetničko tijelo tzv. European Advisory Hub Hrvatskoj nudi jedinstven pristup podršci u pripremi projekata.

Potpisivanju je prisustvovao i ministar financija Zdravko Marić koji je naglasio važnost doprinosa EIB Grupe u kombinaciji s korištenjem Europskih strukturnih investicijskih fondova za rast i zaposlenost u hrvatskom gospodarstvu.

 

Članak preuzet s službene web stranice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.