Počelo provođenje projekta RURES

Sa danom 1. srpnja 2017. godine, započelo je provođenje projekta RURES – Promote the Sustainable Use of Renewable Resources and Energy Efficiency in Rural Regions koji se financira iz programa Interreg Central Europe, a odobren je na drugom pozivu za prijavu projektnih prijedloga. Projekt traje 36 mjeseci, odnosno do 30. lipnja 2020. godine.

U navedenom projektu Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao projektni partner, a osim MENEA-e partner u projektu je i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o.. Vodeći partner projekta je Aufbauwerk Region iz Laipziga (Njemačka) dok ostali partneri dolaze iz Poljske, Slovenije, Mađarske i Češke.

Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije. Unutar projekta osnovat će se Lokalne potporne grupe koje će djelovati kao regionalne mreže za energetiku, a sačinjavat će ih relevantni dionici sa više područja (javni sektor, regionalne agencije, komunalne i infrastrukturne tvrtke…). Navedene će akcijske grupe biti od velike pomoći projektnim partnerima kod implementacije Planova energetske učinkovitosti. Lokalne akcijske grupe sa svih područja koja pokriva projekt, međusobno će surađivati te jedna drugoj prenositi znanja i primjere dobre prakse.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.169.295,25 , dok budžet hrvatskih partnera iznosi 369.105,00 € (Međimurska energetska agencija d.o.o. – 185.657,50 €, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. – 183.447,50 €). Tijek provedbe projekta kako i sve relevantne aktivnosti i novosti možete pratiti na internetskoj stranici istoga, a kojoj možete pristupiti putem ove poveznice.