Po projektu RURES održan 9. sastanak REG-a

Međimurska energetska agencija d.o.o. u suradnji s Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA, organizirala je danas, 6. prosinca 2019. godine, 9. sastanak Regionalne energetske grupe po projektu RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima.

Na ovom sastanku Regionalne energetske grupe prisutnima je predstavljeno nekoliko tema relevantnih za završnu provedbu projekta. Tako je Maja Bratko, viša stručna suradnica u MENEA-i predstavila trenutno stanje kalkulatora vrijednosti te prikazala kako će se isti moći koristiti kada bude finaliziran i koji će biti krajnji rezultat.

Magdalena Trstenjak, suradnica u REDEA-i, predstavila je prisutnima pilot projekte koje su implementirali partneri u svojim regijama – u Sloveniji, Mađarskoj, Poljskoj i Njemačkoj. Uz sam prikaz pilot investicija, prisutni su komentirali i mogućnosti prijenosa istih na druga ruralna područja u Hrvatskoj, ali i Europi.

Na kraju sastanka,  gđa. Bratko je prezentirala aktivnosti koje su do sada implementirane u gradu Prelogu kroz provedbu projekta ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima. Ovaj je projekt također sufinanciran iz programa transnacionalne suradnje Središnja Europa, a glavni je cilj potaknuti uključivanje građana u izradu planskih dokumenata iz sektora energetike i provedbu mjera definiranih u istima.

Projekt RURES odobren je na drugom pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe te se provodi u od 1.7.2017. do 30.6.2020. godine na području gore nabrojanih zemalja. Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije.