Po projektu ENES-CE u Prelogu održana radionica “Ideje i idealizacije”

U petak, 29. studenog 2019. godine, u sklopu održavanja Gospodarskog foruma Grada Preloga, održana je i prva od tri radionice po projektu ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima (Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe). Radionica pod nazivom “Ideje i idealizacije” organizirana je u suradnji dvaju hrvatskih partnera na projektu, Međimurske energetske agencije d.o.o. i Grada Preloga te vanjskih stručnjaka iz Zadruge za etično financiranje.

Na prvom dijelu radionice, održana je prezentacija dosadašnjih aktivnosti provedenih u sklopu projekta ENES-CE, uključujući analize postojećeg Akcijskog plana energetski održivog razvitka grada Preloga i njegovog napretka, predstavljeni su glavni koncepti i ciljevi projekta ENES-CE te su prezentirane najbolje prakse u Europi po pitanju građanske participacije u energetskom planiranju i građanskih energetskih zajednica.

U drugom dijelu radionice, naziva “Prelog 2030”, po prinicipu pojednostavljenog Future Workshop modela, lokalni dionici iz javnog i privatnog sektora, analizirali su postojeći plan te zamišljali budućnost održivog energetskog razvoja grada Preloga.

Cilj radionice bio je jačanje kapaciteta sudionika na temu održivog energetskog razvoja te poticanje uključivanja građana u procese planiranja. Radionica je za dodatni cilj imala i prikupiti dosadašnja saznanja, iskustva kao i mišljenja sudionika o konceptima vezanima na temu održive energetike i energetskih projekata te promišljanja o njihovom potencijalu za razvoj grada Preloga. Radionici je prisustvovalo 20-ak dionika šire lokalne zajednice iz komercijalnog sektora, građana, te predstavnika lokanih vlasti.

Projekt ENES-CE odobren je za financiranje na trećem pozivu programa transnacionalne suradnje Središnja Europa te se provodi od travnja 2019. do ožujka 2022. godine. U projektu sudjeluje 10 partnerskih organizacija, a glavni cilj mu je aktivno uključivanje građana u procese planiranja te izrade planskih i strateških dokumenata koji se odnose na sektor energetike.