Osnovna škola Podturen u novom sjaju – u potpunosti obnovljena zahvaljujući energetskoj obnovi vrijednoj 3,1 milijun kuna

Energetska obnova zgrade Osnovne škole Podturen jedan je od kapitalnih projekata Međimurske županije koji je, unatoč epidemiji koronavirusa, posljednjih mjeseci uspješno priveden kraju. Ukupna vrijednost projekta obnove iznosi 3,1 milijuna kuna, a 60% tog iznosa pokrivaju EU fondovi. Radovi su počeli u rujnu prošle godine te je povodom njihova završetka župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženkom Novak obišao radove na školi.

Osnovnu školu Podturen pohađa 326 učenika, a pripadaju joj i 3 područne škole. Ovim ulaganjem završen je niz investicija zahvaljujući kojima su poboljšani uvjeti boravka u školi koji će pridonijeti kvalitetnijem odgoju i obrazovanju, kazala je ravnateljica škole Marijana Cerovec. Škola je poznata po brojnim uspjesima, nagradama, a posebice po ulaganju u dodatne i izvannastavne aktivnosti. Već dugi niz godina afirmirana je kao škola koja potiče zdrav način života učenika i djelatnika uvođenjem zdrave i domaće prehrane, poticanjem brojnih sportskih aktivnosti i uključivanjem u projekte Zavoda za javno zdravstvo. Aktivnosti škole prepoznate su i na međunarodnoj razini te je prošle godine osvojila drugo mjesto na međunarodnom natječaju Europske komisije za javno zdravlje, EU Health Award for cities.

Osnovna škola Podturen je škola koja služi kao primjer mnogima te se može pohvaliti brojnim uspješnim projektima i nagradama, a svoje aktivnosti svakodnevno provodi kroz geslo škole „učimo za život“. Djelatnici škole potiču zdrav način života što je važno spomenuti s obzirom na to da upravo danas obilježavamo Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode, no kako bi se škola kroz život mogla ostvariti potrebni su kvalitetni uvjeti rada koji su omogućeni ovom investicijom. Ovo je drugi ciklus obnove međimurskih škola, a još nas čeka dinamičan investicijski period u obrazovanju i tijekom 2020. godine.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uz sredstva EU fondova, pomoću kojih se pokrivaju troškovi projekta, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU zatraženo je dodatno sufinanciranje prihvatljivih troškova projekta u iznosu od 740.000 kuna, odnosno 23% ukupne vrijednosti, dok će 17% troškova snositi nositelj projekta.

U svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti izvršeni su radovi na rekonstrukciji vanjske ovojnice, prilagođen je pristup osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću pomoću nove koso podizne platforme, ugrađena je dizalica toplice i novi plinsko kondenzacijski zidni uređaj te se realizirala kompletna zamjena postojeće rasvjete novim LED svjetiljkama. Radovi energetske obnove povjereni su tvrtki Markov-Trade. Projekt je predstavio direktor MENEA-e Alen Višnjić koji je istaknuo da je nakon provedbe energetske obnove, zgrada škole prešla iz energetskog razreda C u energetski razred B sa značajno manjom potrošnjom referentne toplinske energije.

Iznimno mi je drago što je škola u potpunosti obnovljena te je konačno u punom sjaju. Projektom Općine Podturen završena je i izgradnja školskog sportskog igrališta vrijednog više od milijun kuna čime naši učenici imaju osigurane sve potrebne uvjete.“, zaključio je načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović. Obilasku završenih radova nazočile su i predsjednica Općinskog vijeća Općine Podturen Mirjana Murk i glavna projektantica Monika Lesar.

Preuzeto sa službene stranice Međimurske županije.