Online EU okrugli stol „The tool is cool: instrumenti i rješenja za učinkovito energetsko i klimatsko planiranje”

 

Institut za europsku energetsku i klimatsku politiku (IEECP) iz Nizozemske organizira prvi online okrugli stol „The tool is cool: instrumenti i rješenja za učinkovito energetsko i klimatsko planiranje“ koji će se održati 8. veljače 2024. godine s početkom u 10:00 sati.

Gradovi najviše pridonose zagađenju i klimatskim promjenama, ali imaju i potencijal da postanu stvarna pokretačka snaga energetske tranzicije, vodeći primjerom i premašivši ciljeve neutralnosti EU-a. Ovu priliku mogu lako iskoristiti lokalne i regionalne vlasti s pravim alatima za lakše planiranje i provedbu energetskih i klimatskih strategija. Ovaj događaj ima za cilj predstaviti neke alate koji mogu pomoći lokalnim akterima da naprave značajne korake prema klimatskoj neutralnosti i potaknuti raspravu između dionika s različitih razina upravljanja: od regionalnih vlasti, nacionalnih vlada i europskih institucija.

Na okruglom stolu, projekt IN-PLAN (Integrated Energy, Climate and Spatial Planning) će predstaviti svoju praksu – dugotrajnu strukturu podrške koja lokalnim i regionalnim vlastima omogućuje učinkovitu provedbu svojih održivih energetskih, klimatskih i prostornih planova, integracijom energetskog i klimatskog planiranja s prostornim planiranjem, osiguravanjem predanosti na svim političkim razinama i usklađivanjem uključene mjere s posebnim namjenskim lokalnim i regionalnim proračunskim linijama.

Projekt Regio1st (Implementing the Energy Efficiency First Principle in Regional Planning) predstavlja svoj Okvir za planiranje koji pruža sveobuhvatan, strukturiran pristup regionalnim energetskim planerima u Europi za razvoj i provedbu održivih, troškovno učinkovitih energetskih strategija uz davanje prioriteta uštedi energije u zgradama, fleksibilnosti sustava i drugim rješenjima energetske učinkovitosti u skladu s načelom Energetska učinkovitost na prvom mjestu (EE1st).

Projekt PROSPECT+ predstavlja alate u razvoju za podršku gradovima i regijama kada je u pitanju financiranje i provedba njihovih održivih energetskih i klimatskih planova (SECAP-a) ili slično s programom izgradnje kapaciteta koji se temelji na „peer to peer“.

To će rezultirati većom stopom provedbe projekata ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, uključujući mjere energetske učinkovitosti.

Zainteresirani se na događaj mogu prijaviti putem linka: https://events.teams.microsoft.com/event/7e9d3673-7c24-420d-b87a-a49d20c18f3f@42dda70e-92cc-47b1-8798-51e5ab77a469

Više informacija o događaju nalazi se na linku: https://ieecp.org/events/the-tool-is-cool-instruments-and-solutions-for-effective-energy-and-climate-planning-eu-online-roundtable/

 

 

Co-funded by the European Union under project n°101076088. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.