Održano savjetovanje na temu “Priprema, provedba i izazovi financiranja projekata energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”

Dana 23. studenog 2016., s početkom u 10 sati, u prostorijama hotela Antunović u Zagrebu održano je savjetovanje na temu Priprema, provedba i izazovi financiranja projekata energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u organizaciji Međimurske energetske agencije d.o.o. (MENEA-e), u suradnji s Koprivničko-križevačkom, Sisačko-moslavačkom i Međimurskom županijom te inženjerskom tvrtkom Planetaris d.o.o.

Svrha ovoga savjetovanja bila je upoznati predstavnike lokalne i područne samouprave te ostalih zainteresiranih strana s primjerima dobre prakse energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja temeljene na iskustvu tri županije suorganizatora i inženjerske tvrtke Planetaris, koji su nastali kao rezultat uspješnih prijava na javne pozive pilot projekata 4c1.1 i 4c1.2 za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova energetske obnove zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Savjetovanje je ujedno bila i prilika za predstavljanje novog javnog poziva na energetsku obnovu odgojnih i obrazovnih ustanova (4c1.3) objavljenog u utorak, 22.11.2016. godine, od strane nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Predavači iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su novi program i osvrnuli se na provedbu dosadašnjih javnih poziva.

Poseban naglasak savjetovanja bio je na izazovima financiranja projekata energetske obnove kroz proračune jedinica lokalne i područne samouprave. Predstavljene su mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti kroz nove mogućnosti koje se otvaraju jedinicama lokalne i područne samouprave za projekte energetske učinkovitosti.

Visoki uzvanici i predavači na Savjetovanju bili su mr. sc. Danijel Žamboki, dipl. oec., pomoćnik ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu, prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, g. Alen Višnjić, direktor Međimurske energetske agencije, g. Mario Čelan, dipl. ing., direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, dr. sc. Vesna Bukarica. dipl. ing. el., Energetski institut Hrvoje Požar, gđa. Ines Androić Brajčić, mag. ing. arh. i urb., načelnica Sektora za programe i projekte EU Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, mr. sc. Snježana Sikirić, dipl. oec., voditeljica Odsjeka za gospodarstvo, turizam i projekte grada Crikvenice, g. Marijan Štimac, dipl. oec., pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije, g. Branko Sušec, prof., pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije, g. Mario Klobučar, dipl. ing., voditelj Službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te g. Natko Bilić, MBA, direktor tvrtke Planetaris d.o.o.

Savjetovanju je prisustvovalo oko 120 sudionika – zaposlenih u jedinicama lokalne i područne samouprave te vodećih stručnjaka s područja energetske učinkovitosti. Velik odaziv i aktivno sudjelovanje sudionika jasno upućuje na važnost energetske obnove ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja kao društveno osviještenog pitanja koje može omogućiti značajno povećanje kvalitete obrazovanja i boravka djece i mladih u školama i vrtićima diljem Republike Hrvatske, uz značajne financijske uštede u proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave.

img_20161123_100946 img_20161123_124407 img_20161123_101939