Održano prvo diseminacijsko izlaganje u sklopu projekta LEEWAY

 

U četvrtak, 18. siječnja 2024. godine, u multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata Insulanus u gradu Prelogu održano je prvo diseminacijsko izlaganje u sklopu projekta akronima LEEWAY (LEading coopEration toWArds energy communities policies tackling energy povertY), koji provodi Grad Prelog u suradnji s 6 partnera iz Belgije, Italije, Njemačke i Poljske. Projekt je sufinanciran iz  Programa međuregionalne suradnje Interreg Europe 2021. – 2027., a predviđeno trajanje je 48 mjeseci (od 1. ožujka 2023. do 28. veljače 2027. godine).

U pozdravnom govoru uzvanicima su se obratili gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo predanost Grada zelenoj energetskoj tranziciji i direktor Međimurske energetske agencije d.o.o., Alen Višnjić, koji je naglasio dugogodišnju uspješnu suradnju Grada Preloga i Međimurske energetske agencije d.o.o. u zajednički provedenim projektima.

Cilj projekta LEEWAY je stvaranje uvjeta za razvoj zajednica koje energiju dobivaju iz obnovljivih izvora, a usmjeren je na tijela lokalne i regionalne samouprave koja moraju ukloniti prepreke za razvoj energetskih zajednica. U svrhu razmjene iskustva, znanja i dobrih praksi, sklopu projekta planirana su četiri studijska putovanja u zemlje partnera (Belgija, Italija, Njemačka i Poljska).

Prvo studijsko putovanje održano je u studenom 2023. godine u regiji Emilia – Romagna (Italija) te je na istom sudjelovala i Međimurska energetska agencija d.o.o., kao vanjski stručnjak/dionik Grada Preloga. U okviru studijskog putovanja, projektni partneri i njihovi dionici sudjelovali su na službenom sastanku te posjetili četiri lokacije u blizini grada Bologne, gdje su se upoznali s postrojenjima koja proizvode električnu i toplinsku energiju iz obnovljivih izvora, prvenstveno sunca, vjetra i bioplina.

Predstavnica Međimurske energetske agencije d.o.o. na putovanju bila je stručna suradnica za provedbu projekata, Ema Novak, koja je u svojem diseminacijskom izlaganju istaknula najvažnije zaključke partnerskog sastanka te predstavila primjere dobre prakse posjećene u Italiji. U svojem zaključku naglasila je da, iako je Italija pokrenula brojne inicijative u osnivanju Zajednica obnovljivih izvora energije, još uvijek postoji prostor za napredak, osobito na zakonskoj i regulativnoj razini. Sva stečena znanja i iskustva u sklopu projekta Grad Prelog iskoristit će za revidiranje svojeg Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP).

 

 

Izvor fotografija: Grad Prelog