Održana završna konferencija – Četiri mjeseca prije roka završena dokumentacija za energetsku obnovu Osnovne škole Selnice

Tek nešto više od dva mjeseca nakon što je potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu Osnovne škole Selnica, projekt je zaključen.

Potvrđeno je to konferencijom za medije, na kojoj je samo povećan broj međimurskih škola koje pomoću europskih sredstava započinju ove projekte koji imaju višestruku dobrobit.

Nakon što je uspješno realiziran projekt u Tehničkoj školi Čakovec, završena je projektna dokumentacija kao preduvjet za prijavu na natječaj za Učenički dom Graditeljske škole Čakovec, a sada i za selničku školu, na veselje 276 učenika i 50-tak djelatnika.

„Mi smo jedna mala škola velikog srca, ali ujedno naša je škola stara i dotrajala, te joj je potrebna neophodna energetska obnova kako neki dijelovi škole nisu zamijenjeni od njene izgradnje. Posebno kada je u pitanju kotlovnica koju nadamo se skoro nećemo ni trebati“, objasnila je ravnateljica Osnovne škole Selnica Anica Rašperger te istaknula ponos i sreću što će u okviru slavlja 50.-te godišnjice škole dobiti ukupnu uštedu na energentima od čak oko 56%.

Voditeljica projekta Leonarda Tarandek objasnila pak je kako se projekt zaključio čak četiri mjeseca prije roka, zahvaljujući efikasnosti svih uključenih. Da će do 2018. godine škola biti u potpunosti obnovljena, potvrdio je direktor tvrtke Planetaris Natko Bilić, te najavio uz smanjenje emisije ugljikovog dioksida, ujedno unapređenje boravka i kvalitete života u samoj školi. „Mi smo predvidjeli radove na toplinskoj izolaciji vanjskog pročelja i krova, djelomičnoj zamjeni stolarije, zamjenu kondenzacijskih kotlova, ugradnju novih i obnovljivog izvora energije, sunčanih kolektora za potrošnu toplu vodu, a ujedno i zamjenu postojeće rasvjete“, dodao je i objasnio kako će se postići ukupna ušteda energije od oko 46 tisuća kuna godišnje.

Da je ovaj projekt dio strategije sustavnog gospodarenja energijom u svim javnim objektima u vlasništvu Međimurske županije ili onima kojima je osnivač, potvrdio je direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić, ali i objasnio kako je natječaj za prijavu svih projekata otvoren do 20. veljače 2017. godine, u kojem će uz Selnicu biti ujedno još čak pet međimurskih osnovnih škola.

„Međimurske škole i zgrade su u dobrom stanju, no neophodno je stalno ulaganje i obnavljanje. Povrat uloženih sredstava Međimurska županija može očekivati već za četiri ili pet godina. Važno je povlačiti sredstva iz EU fondova, čime postavljamo jedan dobar i zavidan standard u segmentu obrazovanja, misleći na budućnost“, zaključio je pročelnik UO za društvene djelatnosti Međimurske županije Branko Sušec.

Nakon što su prikazana rješenja završene projektne dokumentacije kreće prijava na natječaj, a rezultati će biti poznati sredinom 2017. i nakon toga izvođači imaju 18 mjeseci da zaključe projekt. Tada će OŠ Selnica biti još jedna međimurska škola visoke energetske učinkovitosti, certificirana u energetskom razredu B.