U Briselu održana replikacijska radionica po projektu OPENGELA

 

Stručna suradnica u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o., Nina Jurinić, prisustvovala je replikacijskoj radionici održanoj u Briselu dana 27.9.2022. godine, u sklopu projekta OPENGELA sufinanciranim iz programa OBZOR 2020.

Glavni cilj projekta OPENGELA je razviti ekonomski održivu, skalabilnu i repliciranu integriranu uslugu sanacije stambenih objekata (HRIS) za privatne stambene zgrade u Baskiji u Španjolskoj, kroz uspostavu One-Stop-Shopa. Kao pilot područja u kojima se primjenjuje navedeni HRIS sustav za pomoć građanima odabrane su dvije gradske četvrti: Otxarkoaga smještena u gradu Bilbao i Txonta u gradu Eibaru.

Ovim projektom nastoje se stvoriti uredi u navedenim susjedstvima, koji će djelovati kao mjesta u kojima je moguće dobiti sve savjete vezane uz proces integrirane obnove stambenih zgrada – od administrativnih pitanja vezanih uz dokumentaciju, preko dogovora poslova s izvođačima energetskih usluga te pružanja financijske pomoći.

Tijekom radionice održane dana 27.9.2022. godine, sudionici su imali prilike razmijeniti informacije s projektnim partnerima i predstavnicima gradova i regija koji su doputovali u Brisel. Ova replikacijska radionica je svojevrsni nastavak studijskog putovanja održanog u ožujku/travnju 2022. godine, na kojem su sudjelovali predstavnici Poljske, Grčke, Italije, Hrvatske, Irske i Španjolske.

Projekt i njegove rezultate predstavio je Ignacio de la Puerta Rueda, predstavnik Baskijske vlade, koordinator OPENGELA projekta, dok je Martin Eibl predstavio rad Europske izvršne agencije za klimatsku infrastrukturu i okoliš, kao i aktualne javne pozive po programu LIFE.

Tijekom radionice su održani okrugli stolovi na teme uspostave One-Stop-Shopa, neovisnosti One-Stop-Shopa – kako osigurati dugotrajnost One-Stop-Shopa te urbana obnova.