Održana radionica u Čakovcu u sklopu Prekograničnog programa HU-HR 2014.-2020.

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske je u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te tijelima Programa suradnje Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., organizirala 28. veljače 2018. godine u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje radionicu na temu „Prihvatljivost troškova i izvještavanje“.

Na radionici s više od 80 sudionika su bila predstavljena programska i nacionalna pravila o prihvatljivosti troškova za hrvatske projektne partnere, načini sprječavanja nepravilnosti i prijevara te su dane upute za izvještavanje u IMIS informacijskom sustavu.

Zbog velikog broja hrvatskih projektnih partnera još jedna radionica će se održati u Osijeku 5. i 6. ožujka 2018. godine.

Program prekogranične suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. jedan je od programa Europske teritorijalne suradnje koji predstavljaju značajan dio Kohezijske politike Europske unije te je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun Programa iznosi 73.900.028 eura, a obuhvaća tri mađarske županije (Zala, Baranya, Somogy) i čak osam hrvatskih (Međimursku, Varaždinsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju).

U sklopu navedenog programa Međimurska energetska agencija d.o.o. provodi projekt EE SUN – Energy Efficient Sustainable Urban Neighbourhood.

U navedenom projektu Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao projektni partner, a osim MENEA-e partneri u projektu su još i IMRO – DDKK Environment Nonprofit Private Limited Company iz Nagykanizsae kao vodeći partneri te Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o. iz Osijeka kao projektni partner. Projekt se provodi od 1. rujna 2017. godine do 31. prosinca 2018. godine te mu je glavni cilj razvoj zajedničke prekogranične metodologije za obnovu zgrada koja će se temeljiti na stvarnim potrebama stanara, a testirati putem pilot projekata. Kako bi se navedena metodologija što boje implementirala provesti će se povezivanje ciljanih skupina te će se time ustanoviti baza za suradnju, organizirati će se događaji zajedničkih umrežavanja te informacijski događaji kako bi se prepoznale stvarne potrebe glede energetske obnove zgrada na prekograničnom području.