Održana prva edukativna radionica u sklopu projekta CEESEU za predstavnike JL(R)S i ostale zainteresirane dionike na temu „Uloga Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka u razvoju lokalne zajednice“

U četvrtak, 2. veljače 2023. godine s početkom u 9:30 sati u zgradi Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje d.o.o., Međimurska energetska agencija d.o.o. organizirala je prvu edukativnu radionicu u sklopu projekta CEESEU – Održiva energetska unija Središnje i Istočne Europe na temu „Uloga Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka u razvoju lokalne zajednice“.

Projekt CEESEU provodi se od studenog 2020. godine te je njegov glavni cilj povećanje kapaciteta lokalnih samouprava za potrebe izrade i provedbe Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP-i). Ti dokumenti potiču na povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova te time pomažu regijama da zadovolje ambiciozne energetske i klimatske ciljeve Europske unije.

Radionica je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave te svim ostalim zainteresiranim dionicima na području Međimurske županije, ali i šire. Tijekom trosatnog trajanja radionice sudionici su imali prilike dobiti nešto više informacija o projektu CEESEU (projektnim aktivnostima i očekivanim rezultatima), inicijativi Sporazuma gradonačelnika (engl. Covenant of Mayors) te o Akcijskim planovima energetski i klimatski održivog razvitka. Prije tematskog dijela radionice, uvodno se sudionicima obratio i direktor Međimurske energetske agencije d.o.o., gosp. Višnjić koji je istaknuo važnost uspostave kvalitetnog procesa energetskog i klimatskog planiranja na lokalnoj razini i pozvao sve prisutne, posebice predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave da se aktivno uključe u taj proces. Nakon održanih predavanja, otvorena je rasprava gdje su svi sudionici dobili mogućnost za postavljanje pitanja kako bi razjasnili sve nejasnoće vezane uz pristupanje inicijativi Sporazuma gradonačelnika i izrade SECAP-a.

U sklopu projekta će se u narednim mjesecima organizirati još nekoliko edukativnih radionica na temu izrade Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka te implementacije i financiranja mjera za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama navedenih u tim dokumentima. Više informacija o nadolazećim radionicama biti će dostupno uskoro.