Održana prekogranična radionica projekta BIOREGIO namijenjena potpornim institucijama i poduzećima u području OIE i EE

Agencija za razvoj Varaždinske županije je u utorak, 5. svibnja 2015. godine u Varaždinu održala prekograničnu radionicu namijenjenu potpornim institucijama i poduzećima u području obnovljivih izvora energije i efikasne upotrebe energije. Međimurska energetska agencija d.o.o. s partnerima iz Slovenije i Hrvatske sudjeluje u provođenju projekta BIOREGIO, u okviru programa prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske (OP SI-HR 2007.-2013.), u sklopu kojega je održana  prekogranična radionica u Varaždinu na kojoj su predstavljeni proizvodi, odnosno informacije, upute i savjeti, koji će biti na raspolaganju potpornim institucijama, poduzećima koja djeluju u području OIE i EE te ostalim korisnicama. Nadalje, nakon spomenute radionice o predstavljanju proizvoda, održala se još jedna radionica na kojoj se predstavila web platforma te provelo osposobljavanje za korištenje iste za članove prekogranične potporne mreže.

Specifični cilj projekta je poboljšanje poslovne suradnje i trgovine između poduzeća, prije svega malih i srednjih poduzetnika s područja projekta, koji su aktivni u sektoru razvoja tehnologija i proizvoda odnosno usluga za proizvodnju i korištenje energije iz obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te poboljšanje suradnje između poduzeća i razvojnih institucija koje razvijaju tehnološka rješenja za OIE/EE.

Vodeći partner je Ekonomski institut Maribor, a uz MENEA-u projektni partneri su AZRA – Agencija za razvoj Varaždinske županije, TECHPO – Tehnološki center Posavja raziskovanje in informiranje d.o.o. te Energetska agencija za Podravje – EnergaP. Vrijednost projekta je 224.896,77 €, od čega je iznos IPA sufinanciranja 186.075,91 €. Implementacija projekta počela je 1. siječnja 2014. godine.

Hrvatski i slovenski partneri u projektu BIOREGIO uspostavljaju prekograničnu mrežu potpornih institucija koje pružaju tehničku pomoć poduzećima, lokalnim zajednicama i drugim organizacijama u području OIE i EE. Svrha prekogranične potporne mreže je pružiti korisnicima s obje strane granice ažurne, prilagođene i jedinstveno strukturirane besplatne informacije, upute i savjete kroz dvojezičnu online platformu te im tako pomoći u ulasku na prekogranično tržište i stvaranju prekograničnih poslovnih veza.CAM00103