Održana početna konferencija projekta ENES-CE

U srijedu, 15. svibnja 2019. godine u prostorima Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA održana je početna konferencija projekta ENES-CE na kojoj su direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. MENEA, g. Alen Višnjić i gradonačelnik Grada Preloga, g. Ljubomir Kolarek potpisali partnerske sporazume.

Osim potpisivanja parterskih sporazuma, g. Alen Višnjić predstavio je aktivnosti koje će se implementirati kroz samu provedbu projekta te njegove glavne ciljeve dok je g. Ljubomir Kolarek naglasio značaj projekta za građane grada Preloga, ali i cijele Međimurske županije. Također, na samoj konferenciji bio je prisutan i župan Međimurske županije, g. Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo radom MENEA-e, ali i Grada Preloga koji je, uz Grad Mursko Središće, u samom vrhu gradova u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Projekt ENES-CE – Povećanje kapaciteta javnih institucija u planiranju i provođenju lokalnih energetskih strategija i planova u suradnji sa građanima (Collaboration between public bodies and citizen energy groups in implementing local energy strategies in Central Europe) jedan je od 44 odobrena projekta na trećem pozivu za prijavu projektnih prijedloga Transnacionalnog programa suradnje Središnja Europa.

MENEA u projektu sudjeluje kao jedan od 10 projektnih partnera iz 6 zemalja središnje Europe (Italija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Njemačka i Poljska) dok je vodeći partner na projektu Grad Forli iz Italije. Drugi hrvatski partner na navedenom projektu je Grad Prelog koji će tijekom implementacije biti i nositelj planirane pilot investicije.

Glavni cilj projekta je uključivanje građana u procese planiranja energetskih investicija. Samo uključivanje provodi se kroz osnivanje građanskih energetskih grupa koje će bottom-up metodom pružati podršku JLS-ovima u planiranju i implementaciji energetskih projekata. Tijekom projekta uz pomoć vanjskih stručnjaka održavati će se niz radionica namijenjenih svim skupinama dionika iz javnog i privatnog sektora. Na temelju rezultata radionica izraditi će se i Akcijski plan održivog energetskog razvoja i klimatskih promjena (SECAP) za Grad Prelog. Naknadno će se iz mjera definiranih u izrađenom SECAP-u odabrati jedna čija će se implementacija i financirati putem ovog projekta u visini do 15.000,00 eura.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.847.374,50 €, od čega se na hrvatske partnere odnosi 172.720,00 € za MENEA-u i 145.375,00 € za Grad Prelog. Implementacija samog projekta provodi se u razdoblju od 1. travnja 2019. godine do 31. ožujka 2022. godine.