Održana međunarodna konferencija Saveza Alpe-Jadran

Varaždinska županija kao predsjedateljica Saveza Alpe – Jadran organizirala je 20. studenog 2018. godine međunarodnu konferenciju povodom 40 godina suradnje na području Alpe – Jadran, i to u sklopu Europskog tjedna regija i gradova, ključnog događaja o regionalnoj politici Europske unije.

Savez Alpe – Jadran okupio je regije u kojima živi gotovo 5 milijuna ljudi, a primjer je uspješne dugogodišnje suradnje i zaštitni znak dobrosusjedske suradnje koja traje četiri desetljeća. Na konferenciji je iznesen pregled dosadašnjih postignuća, a čelnici su ujedno i raspravljali o daljnjem smjeru razvoja Saveza.

– Ovaj savez povezuje povijest, mentalitet, obrazovni i gospodarski sustav, stoljeća zajedničkog života i rada, te je to jedna odlična podloga za sutra. Međutim, moramo naći formu koja će nam omogućiti da na što brži i snažniji način sudjelujemo u Europskim projektima primijenjujući te projekte i novac na područjima koje mi kao županije, regije ili države predstavljamo. To je naš cilj i naš zadatak – objasnio je domaćin i predsjednik Saveza Alpe – Jadran Radimir Čačić.

Na međunarodnoj konferenciji sudjelovali su čelni ljudi članica Saveza: pokrajina Koruške, Štajerske i Gradišća iz Austrije, Skupnosti občin Slovenije u koju su okupljene sve slovenske općine i gradovi, županija Vas iz Mađarske, te hrvatskih županija: Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Primorsko-goranske, Istarske i Varaždinske županije.

Preuzeto s portala www.evarazdin.hr.