Održana edukativna radionica u sklopu projekata CEESEU i CEESEU-DIGIT

Međimurska energetska agencija d.o.o. održala je dana 30. lipnja 2023. godine edukativnu radionicu na temu financiranja i implementacije energetskih i klimatskih planova na lokalnoj i regionalnoj razini te integracije koncepta pravedne tranzicije u proces energetskog i klimatskog planiranja na regionalnoj razini u sklopu projekata CEESEU – Održiva energetska unija Središnje i Isto?ne Europe te CEESEU-DIGIT – Dizajn i provedba regionalnih javnih inicijativa za pravednu energetsku tranziciju održive energetske unije Središnje i Istočne Europe.

Ciljevi ovih projekata su podizanje kapaciteta lokalnih i regionalnih samouprava te ostalih dionika u procesu razvoja Akcijskih planova energetski i klimatski održivog razvitka (SECAP) i regionalnih energetskih i klimatskih planova.

Tijekom radionice, predstavljeni su financijski mehanizmi koji omogućavaju financiranje i provedbu mjera iz SECAP-a, a održano je i predavanje namijenjeno povećanju kapaciteta regionalnih samouprava i ostalih dionika na temu integracije koncepta pravedne tranzicije u proces energetskog i klimatskog planiranja na regionalnoj razini.

Također, predstavljeni su i aktualni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost namijenjeni jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje su se sudionici imali prilike informirati o uvjetima poziva i mogućnostima prijave na iste. Kao završni događaj, održana je panel diskusija na temu “Iskustvo i izazovi u procesu izrade i implementacije SECAP-a i drugih planskih dokumenata u domeni energetike i klimatskih promjena”. Na panelu su sudjelovali direktor MENEA-e g. Alen Višnjić, načelnik Općine Nedelišće, g. Nikola Novak, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu, g. Željko Nagrajsalović i pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada i projekata Grada Preloga, g. Miroslav Hržić.

Održana radionica bila je ujedno i završna radionica u sklopu projekta CEESEU. Održane projektne radionice pokazale su se kao odličan alat za jačanje suradnje, razmjenu znanja i iskustava te podizanje svijesti o održivoj energiji i klimatskim promjenama među lokalnim i regionalnim dionicima u Središnjoj i Istočnoj Europi. Osim toga, dugoročno pružaju platformu za povezivanje javnih administratora, donositelja politika, regionalnih samouprava i ostalih dionika koji sudjeluju u procesu razvoja SECAP-a i regionalnih energetskih i klimatskih planova. To sve vodi ka boljoj koordinaciji i sinergiji u postizanju održivih energetskih ciljeva.

 

Projekt CEESEU – Održiva energetska unija Središnje i Isto?ne Europe financiran je iz programa Obzor 2020 sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava broj 892270.