Održana dvanaesta provedbena radionica za uspješne prijavitelje u okviru Poziva 4c1.4

U prostoru Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u Zagrebu održana je dvanaesta po redu provedbena radionica za uspješne prijavitelje u okviru Poziva za energetsku obnovu javnih zgrada. Radionice organiziraju djelatnici Ministarstva u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj.

Predstavnici FZOEU kroz prezentaciju su pojasnili korake provedbe projekta i komunikacije kroz sustav eFondovi kao novosti u ovom Pozivu. Poseban naglasak u provođenju projekta je na postupak provođenja javne nabave i poštovanje raspisanih kriterija odabira. Iz dosadašnjeg iskustva najčešće utvrđene nepravilnosti u provedbi projekta koje dovode do financijskih korekcija odnose se na postupak javne nabave te neusklađenosti aktivnosti projekta i glavnih proračunskih aktivnosti odobrenih Ugovorom.

Predstavnica HBOR-a je kroz prezentaciju ‘ESIF kredit za energetsku učinkovitost’ predstavila financijski instrument za financiranje provedbe ulaganja u energetsku učinkovitost te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u zgradama javnog sektora u svrhu postizanja energetskih ušteda.

Do 19. prosinca 2018. godine doneseno je 369 Odluka o financiranju ukupne vrijednosti projekata preko 1,49 milijarde kuna te preko 754 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U okviru ovog Poziva potpisano je 318 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od gotovo 609 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U 2018. godini u okviru ovog Poziva održano je 12 informativnih radionica za potencijalne prijavitelje  i 12 provedbenih radionica za uspješne korisnike s ukupno gotovo 500 sudionika.

Ministarstvo nastavlja s organiziranjem radionica za korisnike kojima su dodijeljene Odluke o financiranju ili Ugovori u 2019. godini.