Održana deseta informativna radionica u okviru Poziva ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’

U srijedu, 08. kolovoza u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja održana je deseta informativna radionica za prijavitelje u okviru Poziva ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’.

Na radionici je istaknuto kako je alokacija za energetsku obnovu javnih zgrada zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja Odlukom ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara povećana te sada ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru ovog Poziva iznosi više od milijardu kuna.

Nastavno na donesenu Odluku o povećanju alokacije, 26. srpnja 2018. objavljena je i 2. izmjena dokumentacije Poziva, koja se odnosi na povećanje alokacije  te donosi rok za ponovnu dostavu projektnih prijedloga najranije od 4. rujna 2018 u 9:00 sati i manje izmjene dokumentacije Poziva. Istaknuto je kako po objavi 2. izmjene Poziva, potencijalni prijavitelji imaju mogućnost rada na svojoj projektnoj prijavi u sustavu eFondovi, ali istu neće moći podnijeti prije početka roka za ponovnu dostavu projektnih prijedloga, odnosno najranije od 04. rujna 2018. u 9:00 sati.

Naglašava se kako zaprimanje projektnih prijedloga radi pružanja stručne podrške od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sektora za energetsku učinkovitost (FZOEU/SEU), započinje od 6. kolovoza 2018. godine u 9:00 sati. Isključivo putem adrese elektroničke pošte javne.eu@fzoeu.hr odvija se sva formalna komunikacija sa stručnom podrškom.

Okupljenim sudionicima prezentiran je i Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za koji također vlada veliki interes. Sredstva iznose 200 milijuna kuna, bespovratna su i namjenska, a usmjeravaju se na sufinanciranje vlastitih učešća prilikom provedbe projekta korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Osim predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, na radionici su sudjelovali i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnica HBOR-a.

Na početku radionice stručnjaci MGIPU, u funkciji Posredničkog tijela razine 1 održali su prezentaciju o pozivu na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je, kao Posredničko tijelo razine 2, održao prezentaciju vezanu uz provedbu ugovora za sufinanciranje bespovratnim sredstvima, s naglaskom na probleme u provedbi projekata. Sektor za energetsku učinkovitost u okviru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost održao je prezentaciju o mogućnostima njihove stručne podrške potencijalnim prijaviteljima u pripremi projektnih prijedloga, s naglaskom na probleme prilikom sastavljanja projektnih prijava, kao i na probleme kod izrade projektantskih troškovnika u smislu poštivanja Zakona o javnoj nabavi te postupaka nabave za osobe koje nisu obveznici istoga. Predstavnici HBOR-a održali su, također, prezentaciju o mogućnosti sufinanciranja sredstava vlastitog učešća prijavitelja putem financijskog instrumenta ‘ESIF Krediti za energetsku učinkovitost’.

Radionice se u okviru ovog Poziva održavaju se od početka godine, a za potencijalne prijavitelje i korisnike do sada je održano ukupno 15 informativnih i provedbenih s više od tristotinjak sudionika.

Preuzeto sa službene stranice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.