Održan drugi trening seminar po projektu RURES

U Čakovcu je u petak, 5. lipnja, održan drugi i posljednji trening seminar za korištenje kalkulatora vrijednosti izrađenom putem projekta RURES – Promicanje održive upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnom području. Događaj su zajednički organizirali Međimurska energetska agencija d.o.o. i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA te je prvenstveno bio namijenjen osobama iz jedinica lokalne i regionalne samouprave koje se bave implementacijom planskih i strateških dokumenata iz područja energetike.

Trening seminar je vodila Maja Bratko, viša stručna suradnica u Međimurskoj energetskoj agenciji d.o.o. te voditeljica projekta RURES za MENEA-u. U prvom dijelu događaja, svim prisutnima prikazale su se sve funkcionalnosti izrađenog kalkulatora vrijednosti. Kako je seminar bio održan u informatičkoj učioni Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje, svi prisutni su sami i praktično radili na kalkulatoru te kroz njega proveli i svoje konkretne primjere.

Kalkulator vrijednosti javno je dostupan svim zainteresiranim korisnicima i to putem internet adrese decisiontree.eu gdje se može naći i priručnik za korištenje na hrvatskom, engleskom i drugim jezicima projektnih partnera.

U drugom dijelu seminara, prisutnima su prikazani najbitniji dijelovi javnih poziva koji se planiraju objaviti ove godine, a vezani su na povećanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u javnom i privatnom sektoru.

Projekt RURES – Promicanje održite upotrebe obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima, odobren je na drugom pozivu za prijavu projektnih prijedloga programa Interreg Central Europe te se provodi u od 1.7.2017. do 30.6.2020. godine na području 6 zemalja Središnje Europe. Glavni cilj projekta je iskoristiti potencijale obnovljivih izvora energije i povećati energetsku učinkovitost u ruralnim regijama pošto one imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomije.