Održan drugi sastanak u sklopu projekta Regio1st

Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjelovala je na drugom sastanku projektnih partnera u sklopu projekta Regio1st – Implementacija načela “Energetska učinkovitost na prvom mjestu” u regionalnom planiranju (Implementing the Energy Efficiency First Principle in Regional Planning) koji je održan 14. i 15. studenog 2023. godine u Briselu, Belgija.

Vodeći partner na projektu je Institute For European Energy And Climate Policy Stichting iz Nizozemske, dok ostali partneri dolaze iz Belgije, Njemačke, Grčke, Italije, Španjolske, Irske, Slovenije i Hrvatske.

Agencija na projektu djeluje kao voditelj radnog paketa koji se odnosi na smjernice i preporuke za uspostavu načela „energetska učinkovitost na prvom mjestu“ u regionalnom planiranju.  Djelatnice Agencije, Karla Novak i Nina Jurinić, na sastanku projektnih partnera predstavile su provedene aktivnosti po navedenom radnog paketu te aktivnosti koje  predstoje. Projektni partneri su tijekom sastanka raspravljali o projektnim aktivnostima te nadolazećim zadaćama vezanim uz aktivnosti u projektnim radnim paketima.

Glavni cilj projekta Regio1st je podizanje svijesti o načelu Energetska učinkovitost prva (načelo EE1ST) među nekoliko regionalnih samouprava i njihovih agencija te ih podržati u donošenju povezanih odluka kod njihovog planiranja. Isto će se postići pružanjem smjernica regionalnim samoupravama da ugrade načelo EE1ST u svoje razvojne i energetske planove, uspostavljanjem zajedničke prakse za EE1ST u suradnji s inicijativom Sporazuma (grado)načelnika – Covenant of Mayors kako bi se osigurala politička predanost, podržavajući uvođenje načela u reviziju Nacionalnih energetskih i klimatskih planova, te poticanje provedbe odredbe o klimatskom i energetskom dijalogu na više razina.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.835.312,15 € od čega se na MENEA-u odnosi 123.585,00 €, dok se implementacija samog projekta provodi u razdoblju od 1. studenog 2022. godine do 31. listopada 2025. godine. Projekt je sufinanciran iz Programa Life.

#Regio1st

 

Co-funded by the European Union under project n°101076088. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.