Održan drugi sastanak projektnih partnera u sklopu projekta CO-EMEP

Međimurska energetska agencija d.o.o. održala je 3. veljače 2021. godine s početkom u 10:00 sati drugi sastanak projektnih partnera u sklopu projekta CO-EMEP – Improvement of cooperation for better energy management and reduction of energy poverty in HU-HR cross-border area. Zbog trenutne situacije uzrokovane epidemijom COVID-19 virusa sastanak je održan u virtualnom obliku putem ZOOM platforme.

Međimurska energetska agencija d.o.o. sudjeluje kao vodeći partner u provedbi projekta CO-EMEP čija provedba je započela još u srpnju 2020. godine i trajat će do kraja veljače 2021. godine.

Tijekom sastanka prezentirane su aktivnosti projekta koje su provedene i koje će biti provedene u razdoblju do kraja 2021. godine. Projektni partneri su se usuglasili oko odgovornosti kao i uloga koje će imati prilikom implementacije. Pri tome se Međimurska energetska agencija d.o.o. obvezala da će kao stručnjak na području energetike i energetskog siromaštva pružati svoju potporu projektnom partneru, Županiji Zala u tehničkom dijelu provedbe projekta.

Projektni partneri će u suradnji definirati pojam energetskog siromaštva kao i kriterije koji su potrebni za njegovu definiciju koja će biti primjenjiva za prekogranično područje. Do sada su provedene analize zakonodavnih okvira vezanih uz energiju, energetsko siromaštvo i socijalnu skrb. Također su organizirana dva sastanka radne skupine gdje su okupljeni stručnjaci  koji posjeduju znanje i iskustvo u području energetskog siromaštva kako bi u suradnji doprinijeli razradi definicije energetskog siromaštva.

Tijekom ove godine planira se objava javnih poziva u sklopu kojih će se odabrati 10 obiteljskih kuća (5 u Međimurskoj županiji, 5 u Županiji Zala) koja će biti uključena u provedbu pilot projekata u sklopu kojih će se provesti energetski pregledi i provesti mjerenja osnovnih građevinskih karakteristika za navedene obiteljske kuće. Osim toga izradit će se online alat za upravljanje energijom koji će podupirati krajnje korisnike u smanjenju energetskog siromaštva u njihovim domovima. Projektni partneri će također organizirati i niz edukativnih radionica i info dana za građane, jedinice lokalne i regionalne samouprave, socijalne ustanove, itd. kako bi se povećalo njihovo znanje o problemu energetskog siromaštva i o mogućim mjerama za njegovo suzbijanje.