Na Tjednu EU fondova predstavljene mogućnosti energetske obnove zgrada iz ESI fondova

Tijekom ovogodišnjeg Tjedna EU fondova kroz četiri dana trajanja u Zagrebu, Šibeniku i Mariji Bistrici široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstavljene su mogućnosti korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova,  kao i dobrobiti koju oni nose Hrvatskoj. Kroz čitav niz radionica, panel rasprava, prezentacija te predstavljanje uspješnih projekata predstavnici tijela u sustavu upravljanja i korištenja Europskih strukturnih i investicijskih fondova te korisnici nastojali su potencijalnim prijaviteljima i svim zainteresiranima približiti sve potencijale i izazove s kojima se susreću na putu od objave natječaja do pripreme, a potom i tijekom provedbe projekata.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. mogućnosti energetske obnove zgrada iz ESI fondova predstavila je u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Ines Androić Brajčić, načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije. Ines Androić Brajčić je pritom istaknula kako je od 311 milijuna eura, koliko je u okviru OPKK namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj i financijski instrument, do sada objavom 5 poziva energetske obnove rezervirano 80% alokacije.

Po Pilotima je ugovoreno 105 projekata izrade projektne dokumentacije i radova energetske obnove, koji će biti sufinancirani s 57,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša, dok su po pozivima za javne i višestambene zgrade sklopljena 792 ugovora i u te će projekte energetske obnove biti uloženo 892 milijuna kuna europskih bespovratnih sredstava. U posebnom fokusu bili su primjeri uspješno obnovljenih zgrada kroz prikaz uloženih bespovratnih sredstava, ostvarene uštede, prelaske u energetskim razredima te mjere energetske obnove koje su implementirane po pojedinom projektu.

U okviru posljednjeg objavljenog Poziva za energetsku obnovu zgrada javnog sektora društvene namjene, koji je privremeno obustavljen, zaprimljeno je 448 projektnih prijava, kojima je traženo više od 813 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U tijeku je evaluacija zaprimljenih projektnih prijedloga, a do danas je doneseno 76 Odluka o financiranju.

Preuzeto sa službenih stranica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.